Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaNissan Leaf EV nove genedracije – donosi zanimljive autonomne značajke

Nissan Leaf EV nove genedracije – donosi zanimljive autonomne značajke


Nova Nissan Leaf EV generacija bit će prvi kompanijin automobil s ProPilot asistiranom vožnjom u Europi i SAD-u. Nissan nam je pokazao kako to izgleda.

Sustav se aktivira pritiskom na dugme pored volana te može kontrolirati putanju vozila, kočenje i ubrzanje no samo na jednoj traci autoceste. Vozač u svakom trenutku ima uvid što se događa uz pomoć animacije na velikom zaslonu upravljačke konzole.

Ovakvi sustavi proizvođača automobila uvijek će biti uspoređivani sa Teslom čiji je Autopilot najnapredniji komercijalno dostupan sustav za autonomnu vožnju. Nissanov sustav nije na toj razini, ali će pomoći pri dugotrajnim i dosadnim vožnjama autocestom. Teslin sustav naime zna promijeniti traku, uskladiti brzinu sa ostalim sudionicima u prometu, prepoznaje znakove, sam izlazi s autoceste, parkira u natrag i još mnogo toga.

Iz Nissana kažu kako vide potencijal u autonomnoj gradskoj vožnji te će postupno povećavati razinu autonomije vožnje te će u budućnosti automobil moći samostalno voziti gradskim proetnicama i navigirati kroz komplicirana raskrižja. Ovaj demonstracijski video je dobar pokazatelj o sposobnostima nadolazećeg Leafa. Prvi produkcijski model će se pojaviti u rujnu dok će prednarudžbe biti na isporuci krajem godine.Očekuje se 60KWh baterija sa dometom od preko 300 km.