Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliNikola One moćni kamion vozi na vodikove ćelije i elektromotor

Nikola One moćni kamion vozi na vodikove ćelije i elektromotor


Nikola Motor Company je još jedna zanimljiva američka kompanija koja je dobila ime po Nikoli Tesli i nema veze s Tesla Motors. No, ima veze sa svojim prvim električnim vozilom – Nikola One.

Kako kažu, ova će se kompanija koncentrirati na komercijalna vozila koja će pogoniti elektromotori Klase 8. Njihov je prvi kamion, Nikola One, svoju premijeru doživio ovih dana u Salt Lake Cityju. Iako je inicijalno trebao imati turbine pogonjene prirodnim plinom, a koje generiraju struju za elektrkomotore, ipak će umjesto toga koristiti vodikove ćelije.

Prvi primjerci se očekuju 2020. godine. Pogonit će ga 6 elektromotora koji će zajedno imati 1.000 konjskih snaga, što je otprilike dvostruko više od snage prosječnog kamiona. Iako su najavili kako će njihov kamion imati dvostruko veću snagu, smatraju kako je i ovo sasvim dovoljno.

Ako vas zanima, mjenjač će imati dvije brzine. Ono što vas sigurno zanima je koliko će moći voziti s jedim punjenjem. Spominje se autonomija od oko 1.2600 do 1.930 kilometara.

nikola-one-mocni-kamion-vozi-na-vodikove-celije-i-elektromotor-02

Ono što je također zanimljivo je kako Nikola Motor Company planira već 2018. godine napraviti prve punionice, dakle dvije godine prije proizvodnje prvog Nikola One kamiona.

A cijena? Navodno će koštati 375.000$.

nikola-one-mocni-kamion-vozi-na-vodikove-celije-i-elektromotor-03

Osim ovog kamiona kompanija namjerava napraviti i off-road vozilo, a nazvat će ga Nikola Zero.

nikola-one-mocni-kamion-vozi-na-vodikove-celije-i-elektromotor-04