Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaNHTSA će ekskluzivno s Googleom razviti vlastiti automobil koji vozi bez vozača?

NHTSA će ekskluzivno s Googleom razviti vlastiti automobil koji vozi bez vozača?


Iako ovo nije najnovija priča, bilo je i ranijih pokušaja razvoja automobila koji “voze bez vozača”, ova se tema ponovo aktualizirala u suradnji s Googleom. Ima li to veze i s Google Mapama?

Za početak moramo spomenuti Rona Medforda, koji je zamjenik direktora američke NHTSA agencije (National Highway Traffic Safety Administration), koja je odgovorna za određivanje sigurnosnih standarda u prometu i automobilima.

Upravo je ovaj čovjek vezan uz američku federalnu vladu više od 40 godina, a isto tako je usko povezan s programom smanjenja prosječne potrošnje goriva (Corporate Average Fuel Economy), te posljednjih godina s ključnim programima NHTSA agencije po pitanju sigurnosti.

Priča s povezivanjem s Googleom počela je još početkom godine, no nekako se aktualizirala ovih dana. Uglavnom, agencija i Google zajednički žele razviti prvi automobil koji može voziti bez živog vozača. Googleovi napori mogli bi urediti brzo plodom, jer već tri države (Kaliformija, Nevada i Florida) planiraju donijeti zakone koji će dozvoliti prometovanje takvih automobila cestama.

Google je već napravio gotovo 500.000 testnih kilometara s autonomnim vozilima, a koja bi mogla postati i slijedeći korak u razvoju prometa. Bez obzira kako se ova priča dalje razvijala, činjenica je da bi nove tehnologije jednog dana mogle spasit tisuće i tisuće života u prometu.