Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiNe zaboravite od sutra upaliti kratka svjetla i danju, inače kazna 300 kn!

Ne zaboravite od sutra upaliti kratka svjetla i danju, inače kazna 300 kn!


Noćas počinje zimsko računanje vremena, koje osim pomicanja sata za jedan unatrag (sat vremena spavamo duže) donosi i još jednu vrlo važnu stvar u prometu, a to je obavezno paljenje kratkih svjetala i danju. U suprotnom ćete ostati bez 300 kuna u novčaniku!

Priču znate, ali sve one koji su možda zaboravili podsjećamo da za vrijeme zimskog računanja vremena po hrvatskim zakonima morate imati upaljena kratka ili dnevna svjetla i po danu. Drugim riječima, prema članku 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama u razdoblju zimskog računanja vremena, za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, dok za vrijeme ljetnog računanja vremena, svjetla ne moraju biti upaljena  danju. U slučaju da to zaboravite, policija će vas zaustaviti, podsjetiti na to i naplatiti kaznu u visini od 300 kuna. Ovo pravilo vrijedi sve do proljetnog računanja vremena.

Naravno, ako idete izvan granica Hrvatske, raspitajte se kakvi zakoni tamo vladaju. Primjerice, u Sloveniji tijekom cijele godine morate imati upaljena svjetla.