Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiNastavlja se ekološka akcija Očistimo Hrvatsku od olupina

Nastavlja se ekološka akcija Očistimo Hrvatsku od olupina


Renault Nissan Hrvatska u suradnji s osnivačem udruge ”Zelene stope” Romeom Ibriševićem, fotografom i  zaljubljenikom u prirodu, nastavlja akciju “Očistimo Hrvatsku od olupina”.

Akciju je Ibrišević započeo prije deset godina, a nastavak akcije je simbolično obilježen predajom Renault Scenic Xmoda, oblijepljenog naljepnicom u obliku trave, zbog čega je dobio nadimak Zelenko.

olupine1

Dugoročni cilj ove akcije je očuvanje prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života društva, te prihvatljivo gospodarenje prirodnim resursima primjenom odrednica održivog razvoja, što se konkretno provodi kroz uklanjanje odbačenih automobilskih olupina diljem Hrvatske. Akcija je prepoznata i u svijetu te je 2007. godine proglašena najboljim komunikacijskim projektom u Renaultu.

Romeo Ibrišević je, obilazeći Hrvatsku u Renault Scenicu, u posljednjih 10 godina prešao preko 200.000 kilometara te pronašao, fotografirao i organizirao odvoz više od 15.000 automobilskih olupina. Otpad je u ovih 10 godina zbrinut s mnogih hrvatskih bisera prirode: otoka Žirje, Velebita, jezera Butoniga, Imotskih jezera, Samobora, podmorja u Sv. Mariji Magdaleni, rijeke Mirne, zaljeva Vruje, kanjona Zrmanje, obale Save od Siska do Zagreba, Modre špilja na Biševu.

olupine2

U toj su akciji korištena razna prijevozna sredstva kojima su se uklanjale olupine s nepristupačnih mjesta, poput helio balona, riječnog tegljača, podmornice, specijalnog vozila Unimog, vozila Big Foot, konja, vatrogasnog vozila, traktora i kamiona. Pomagala je Gorska služba spašavanja, vojska s helikopterima, poštari, ali i mnogobrojno lokalno stanovništvo. Koliko još posla ima, pokazuje činjenica da se na nekim dijelovima Hrvatske na području od samo 20 kilometara može naći i do 20 olupina.

Osim tvrtke Renault Nissan Hrvatska i udruge “Zelene stope”, koji se trude razviti svijest naših sugrađana o odgovornom ponašanju prema okolišu, ovu su desetogodišnju akciju pod motom “Do posljednje olupine” prepoznali i drugi, poput Radio Sljemena i Hrvatske televizije, te se ona nastavlja sa sve većim brojem sudionika.

S radom udruge Zelene stope možete se upoznati kliknete li na link.