Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaNapredni multi-filter koji poboljšava kvalitetu zraka predstavljen u interijeru Volva XC90

Napredni multi-filter koji poboljšava kvalitetu zraka predstavljen u interijeru Volva XC90


Predstavljanjem većeg i učinkovitijeg multi-filtera kabine, Volvo nastavlja sa svojom CleanZone incicijativom koja postavlja nove standarde kvalitete boravka u automobilu.

CleanZone je jedinstveni Volvov pristup kontroli kvalitete zraka u kabini s ciljem omogućavanja ugodnijeg boravka u vozilu kroz inovativna rješenja za unaprijeđenje zdravlja. Vozači u Volvo vozilima mogu lakše disati jer je većini štetnih mikroskopskih čestica onemogućen ulazak u kabinu.

Volvo-multifilter1

Multi-filter je dizajniran posebno za vozila postavljena na SPA platfotmu, a debitirat će početkom 2015. godine u novom XC90. Odlikuju ga veće dimenzije, kako bi mogao filtrirati veću količinu čestica i polena, kao i sloj aktivnog ugljena koji učinkovito uklanja brojne zagađivače što bi mogli naštetiti zdravlju vozača.
Rezultati su impresivni. Prema rezultatima standardiziranog testa komponenti, u automobilu opremljenom novim unaprijeđenim multi-filterom količina „finih“ čestica manjih od 4 mikrometra može biti umanjena za čitavih 70 posto u odnosu na automobil bez filtra. To je značajno unaprijeđenje, s obzirom na to da su studije pokazale kako čestice prašine, manje od 10 mikrometara, izazivaju brojne zdravstvene probleme kao što su otežano disanje i plućne infekcije.

– Čak 45 posto svjetske industrijalizirane populacije pati od neke vrste alergija ili pretjerane osjetljivosti, a preko 10 posto pati od astme. U Volvu, posvećenost sigurnosti nadilazi aspekt sigurnosnih pojaseva i zračnih jastuka. Bit je osigurati da svaka minuta provedena u automobilu bude što sigurnija. To uključuje i pravilno disanje. S ovim filtrom trenutno smo vodeći u našoj branši na području filtiranja zraka – izjavio je Peter Merten, stariji dopredsjednik odjela za istraživanje i razvoj.

The all-new Volvo XC90 - Clean Zone illustration

Filter je samo jedan segment Volvo Interior Air Quality sustava (IAQS). Drugi važan element je senzor koji kontrolira kvalitetu ulaznog zraka. U slučaju da količina štetnih čestica postane previsoka (recimo prilikom vožnje kroz tunel), ulazni otvori se automatski zatvaraju. Multi-filter i senzor zajedno sprečavaju prodor brojnih štetnih zagađivača kao što su dušikovi oksidi, hidrokarboni, plinovi i neugodni mirisi. Filtriranje vanjskog zraka samo je polovica sveobuhvatnog CleanZone pristupa unaprijeđenju vozačkog okruženja. Druga polovica, minimiziranje štetnih emisija unutar automobila je također važna, a Volvo i na ovom polju ima brojne programe za postizanje ovih ciljeva.

Vozači, primjerice, cijene kada prilikom daljinskog otključavanja vozila sustav ventilacije automatski „ispuše“ ustajali zrak iz kabine. Međutim, rad na smanjenju štetnih emisija u interijeru počinje mnogo prije same proizvodnje automobila, striktnom kontrolom supstanci koje će se koristiti u izradi interijera. Volvo je i u ovom području industrijski lider koji se okreće novim, manje toksičnim materijalima.

Volvo ?Nasen?-Team

Volvo je, uz to, implementirao rigorozan testni program kontrole emisija. Ovaj program uključuje i evaluaciju Volvo Car Nose tima, čiji članovi mirišu različite objekte kako bi otkrili koji je miris prihvatljiv ili neugodan. Ono što poznajemo kao „miris novog auta“ je zapravo miris korištenih materijala. Njihovo prisustvo načelno nije štetno, ali prilikom toplih dana njihova povećana koncentracija može iritirati pretjerano osjetljive osobe.

Zbog toga je tu još jedan aspekt programa, test simuliranja sunca, u kojem se automobil zagrijava sve dok interijer ne dostigne temperaturu od 65 stupnjeva Celzijusa, što odgovara temperaturi kakvu postigne interijer automobila parkiranog na suncu tijekom vrućeg ljetnog dana. Tada se mjere emisije svih štetnih organskih komponenti i aldehida. Volvo ima veoma jasne limite za ove čestice, s obzirom na to da njihova povišena razina može izazvati glavobolju i nesvjesticu, te potaknuti astmu. Nivo aldehida se također kontrolira jer njihovo prisustvo može izazvati respiratorne i kontaktne alergije.