HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosportNagrada grada Zagreba 2015 – karting utrke ovog vikenda u Zagrebu!

Nagrada grada Zagreba 2015 – karting utrke ovog vikenda u Zagrebu!


U suvremenom društvu 21. stoljeća sport ima veliki utjecaj na život ljudi, jer se tijekom posljednjeg stoljeća iznimno razvio i omogućio povezivanja ljudi, razmjenu iskustava i kultura, a ima i veliki utjecaj na suvremeno gospodarstvo.

Karting sport, kao i većina drugih auto sportova, posebno u najmlađim uzrastima djece i maldeži, ovisi o nizu sportskih, tehničkih i ljudskih faktora. U velikoj većini slučajeva jedan ili oba roditelja sudjeluju u pripremi tehnike (karting vozila) kojim onda dijete nastupa na natjecanju. Natjecanja se odvijaju na dislociranim lokacijama (kartodromima) pa je boravak na natjecanju kroz cijeli dan ili čak cijeli vikend. Zbog svega toga se između roditelja i djece javlja povezanost i povjerenje koje često prelazi granice bavljenja sportom. To je vrlo važan aspekt djelovanja karting sporta posebno u današnje vrijeme kada roditelji imaju sve manje vremena za bavljenje djecom te se djeca sve više otuđuju od svojih roditelja.

Osim toga bavljenje karting sportom utjeće i na ponašanje i edukaciju djece u prometu. S jedne strane se to odnosi na ponašanje pješaka u prometu, pri čemu su ciljana skupina djeca školske dobi. Kroz tu edukaciju djeca će naučiti osnovne elemente sigurnosti u prometu pješaka. S druge strane treningom vožnje kartinga djeca u ranoj dobi stječu sposobnost upravljanja motornim vozilom te samim time stječu vještinu kojom će sigurnije upravljati motornim vozilom u budućnosti, kada do toga dođe.

Kao i u svim ostalim sportovima bavljenje karting sportom, uz određene psihofizičke sposobnosti, zahtjeva predanost, požrtvovnost, odricanje te koncentraciju, a kroz sve to se djeca se razvijaju od zaigranih djevojčica i dječaka u odgovorne i predane pojedince koji će biti nositelji budućeg društva.

Odluka zagrebačkog automobilitičkog saveza da organizira ovu utrku je taj što interes za karting sport u Zagrebu, unatoč pedesetogodišnjoj tradiciji, u zadnje vrijeme slabi tj. među licenciranim vozačima imamo značajan pad mladih vozača iz Zagreba. U prijašnjim godinama nosioci karting sporta u Zagrebu su bili klubovi poput AK INA, Prvi Hrvatski moto klub Zagreb, AMK INA Delta, AK Vector, AK Infosistem i na kraju Karting klub G&B s vlastitim objektom Karting centrom Zagreb. Nažalost, mora se konstatirati da je gubitkom dviju staza na području Zagreba (Mičevec i Špansko) karting sport u Zagrebu zadobio težak udarac i sveo se na jednog nositelja Karting klub „1“ sa sve manjim brojem vozača.

Nagrada grada Zagreba 2015 - karting utrke 02

SUBOTA, 5. RUJNA 2015.
Prvenstvo Sjeverne lige
03.08.        Početak prijama uplata članarina
21.08.        Završetak prijama uplata članarina
28.08.        Objava liste prijavljenih

Subota,    05.09.
07:00    Početak rada prijemnog ureda, tehničkog prijema,
liječničkog pregleda i verifikacije
09:00    Službeni treninzi
12:00    Svečano otvorenje natjecanja
12:15    Utrka I i II
15:40    Proglašenje rezultata i svečana podjela nagrada

NEDJELJA, 6. RUJNA 2015.
Prvenstvo Hrvatske
03.08.        Početak prijama uplata članarina
21.08.        Završetak prijama uplata članarina
28.08.        Objava liste prijavljenih

Nedjelja,    06.09.
07:00    Početak rada prijemnog ureda, tehničkog prijema,
liječničkog pregleda i verifikacije
09:00        Službeni treninzi
12:50        Svečano otvorenje natjecanja
12:15        Utrka I i II
19:00        Proglašenje rezultata i svečana podjela nagrada