Novosti Vremeplov


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiNa seoskom imanju u Francuskoj pronađeni oldtimeri milijunske vrijednosti

Na seoskom imanju u Francuskoj pronađeni oldtimeri milijunske vrijednosti


Senzacionalnu kolekciju starih automobila, koje je sakupio Roger Baillon, stavit će u prodaju aucijska kuća Arcturial. Najvredniji je Ferrari 250 GT SWB California, očekuje se cijena od oko 10 milijuna eura!

Pronaći automobil vrijedan milijune u nekoj staji ili hangaru san je svakog zaljubljenika u automobile, ali takve stvari se (osim u filmovima) događaju eventualno jednom u desetak godina. Otkriće ovog desetljeća definitivno je ono sa seoskog imanja u Francuskoj, gdje je pronađeno šezdesetak automobila iz razdoblja od 50-tih do 70-tih godina prošlog stoljeća.

Među automobilima je jedan koji će ući u Top 10 najvrijednijih automobila u povijesti. Riječ je o Ferrariju 250 GT SWB California iz 1961. godine, s brojem šasije 2935GT. Osim što je sam po sebi rijedak i vrijedan (napravljeno samo 37 primjeraka), cijenu mu podiže činjenica da mu je vlasnik bio legendarni francuski glumac Alain Delon. Uglavnom, na aukciji koja će se održati na sajmu Retromobile u Parizu 6. veljače očekuje se cijena između 9,5 i 12 milijuna eura! No, s obzirom da je riječ o aukciji, možda cijena bude i višestruko viša.

Drugi po vrijednosti je Maserati A6G Gran Sport Frua iz 1956. godine, za kojeg je procijenjena vrijednost između 800.000 i 1.200.000 eura. U pronađenoj kolekciji još je nekoliko Maseratija te mnoštvo drugih više ili manje poznatih marki.

Automobile je neumorno skuplja Rogera Baillon, poznat u svijetu oldtimera po tome što je planirao otvoriti automobilski muzej. Nažalost ideju nikad nije realizirao, pa je automobile prodao. Mislilo se da je prodao sve, ali dio je ostao na imenju. Baillon je umro 2004. godine, a tek ove godine nasljednici su pozvali stručnjake da pregledaju aute. Djelatnici Arcturiala Matthieu Lamoure i Pierre Novikoff bili su šokirani otkrićem, a prema svemu sudeći na proviziji će zaraditi toliko da ne moraju više ništa raditi do kraja života.

Spomenuti Ferrari i Maserati su u relativno dobrom stanju, neki automobili su pak skroz truli i ‘zasrani’, ali pravi poznavatelji oldtimera u svakome će pronaći skrivenu vrijednost. Spomenimo samo da su među autima još 3 Amilcara, Auto Union cabriolet, Bugatti 57 Ventoux, tri Delahayea, Facel Vega Excellence, još tri Ferrarija, tri Panhard-Levassora, devet Talbota-Lago (jedan od egipatskog kralja Faruka)… Ako ste zainteresirani za kupnju ili želite saznati više detalja, možete se informirati na stranicama Arcturiala.