Moto


Nalazite se ovdje: Početna stranicaMotoNa motociklima će u Europskoj uniji ABS postati obavezan od 2017. godine

Na motociklima će u Europskoj uniji ABS postati obavezan od 2017. godine


Broj poginulih motociklista neprestano raste, nerijetko i zbog njihovih vlastitih pogrešaka. Parlament Europske unije je odlučio – motori iznad 125 kubika od 2107. godine morat će imati ugrađeni ABS.

Tijekom 2009. poginulo je više od 5.000 EU motociklista – crne brojke bit će manje od 2017. nadalje. EU parlament je nakon dugih pregovora s proizvođačima motocikala, organizacijama i klubovima odlučio – od 2017. godine ABS je obavezan.

ABS na motociklima (i skuterima, ali njih se ne spominje…) je sjajna stvar. Usavršen, manji i lakši ABS značajno pridonosi sigurnosti vožnje, ne samo u hladnim i vlažnim uvjetima. Da, dobro ga je imati i po ljeti – testni Kymco Downtown 300i s ABS-om je to u više navrata dokazao. Ima samo jedan i jedini nedostatak: povisuje cijenu skutera i motocikla, i to značajno na manjim kubikažama.

Cijena će masovnom proizvodnjom zasigurno pasti, no Svijet Skutera snažno zagovara kupnju dvokotača s ABS-om. Štoviše, smatramo da je pravi promašaj danas kupiti bolji skuter ili motocikl bez ABS-a. U nastavku ćete vidjeti i video koji je kao i slike na talijanskom jeziku, ali svejedno će vam dati dobar pregled kako ABS sustav na motociklima radi.

Koliko vam vrijedi vaša sigurnost? Znate li da imate 8x veću vjerojatnost pogibije od vozača automobila u sudaru…?

Izvor: Svijet Skutera