Moto


Nalazite se ovdje: Početna stranicaMotoNa Grobniku tri utrke u znaku hrvatskih motociklista – Horvat, Vugrinec, Petric i Salopek

Na Grobniku tri utrke u znaku hrvatskih motociklista – Horvat, Vugrinec, Petric i Salopek


Prvog dana izvrsne pobjede ostvarili su Dario Horvat, Martin Vugrinec, Denis  Petric  i Zoran Salopek. U tri utrke pobjeda naših, to se već dugo nije dogodilo.

Automotodrom Grobnik domaćin  je međunarodne motociklističke utrke u kojoj nastupa 127 vozača iz 14 europskih zemalja u čak četiri različite konkurencije, od državnog do europskog prvenstva. Poslije potopa koji je grobničkom stazom vladao dan prije, subota je protekla uz izvrsne vremenske uvjete što su na stazi izvrsnim vožnjama potvrdili motociklisti među kojima prvog dana treba izdvojiti trojicu hrvatskih junaka. Čak u tri utrke pobjeda naših, što se na Automotodromu Grobnik već dugo nije dogodilo.

Prvo treba istaknuti mladog Martina Vugrineca, člana Lutec Racing Teama čije je sjedište na grobničkoj pisti, koji već nekoliko godina diljem Europe ostvaruje zapažene rezultate u brojnim kup utrkama. Na grobničkoj je stazi uz najbolje vrijeme kruga 1:31,617 minuta i prosjekom 163,777 km/sat na Kawasakiu Zx6r , u utrci Alpe Jadran prvenstva klase SuperSport/Moto 2 pobijedio poslije 14 krugova sa značajnom prednošću  od 11,266 sekundi iskusnog Talijana Lucu Tommasinia (Triumph Daytona) koji nastupa već niz godina s hrvatskom licencom. Trećim se mjestom morao zadovoljiti Čeh Jiri Brož (Suter MMX2).

Drugo, isto tako dvostruko slavlje, priredili su hrvatski asovi u još jednoj utrci AAC u najjačoj  klasi SuperStock 1000. Dario Horvat (Kawasaki ZX 10R) s minimalnom ali znakovitom prednošću od svega 109 tisućinki prvi je prošao ciljem i poslije 15 krugova slavio pobjedu nad sunarodnjakom, članom domaćina Moto kluba Kvarner i „Lutec Racing teama“ Renatom Novoselom koji vozi Yamahu R1.Novoselu za utjehu i žal za pobjedom ostaje najbolje vrijeme utrke 1:30,594 minute uz prosjek 165,627 km/sat. S gotovo sedam sekundi zaostatka treći je ciljem prošao Slovenac David Božić (BMW S1000RR).

Na pobjede trećeg našeg junaka na grobničkoj smo stazi već gotovo navikli. Višestruki državni prvak i prvak Alpe Adria Zoran Salopek ove godine „obukao“ je dres Moto kluba Kvarner i odmah tu čast uzvratio još jednom u nizu pobjeda u konkurenciji Alpe Jadran prvenstva Oldtimera skupine Classic.  Njegov Ducati radio je besprijekorno što dokazuje 38 sekundi prednosti ispred drugoplasiranog,sada novog klupskog kolege Zdeslava Dumbovića koji je Suzukijem ujedno ostvario pobjedu klase open special.

Poseban međunarodni, što više europski štih dvodnevnom programu na Grobniku u organizaciji Moto kluba Kvarner i Automotodroma Grobnik d.o.o., dale su posebne skupine među kojima se izdvaja FIM Europe Vintage. Raspoređeni u 6 različitih klasa povijesnih motocikala najuvjerljiviji je bio  Richard Peers-Jones na Yamahi. Zanimljivost ove utrke je nastup donedavno jednog od vozača motocikala s prikolicom na Grand prix utrkama, čestog sudionika utrka na Grobniku Slovenca Milana Špendala koji je svojim Kawasakiem, ovog puta na dva kotača,  osvojio drugo mjesto klase.

Novost na europskim stazama je FIM Europe StockSport 300 , klasa koja se ujedno vozi i u okviru AAC, i prvim pobjednikom na Grobniku upisao se Poljak Daniel Blin (Yamaha YZF R3). Ostvario je i najbolje vrijeme utrke 1:47,198 minuta prosjekom 139,973 km/sat. Sličnost u brzinama zajedno na startne pozicije ove skupine motora uvrštava i  već znanu klasu 125 ccm Sport Production u okviru AAC. Da zaokruži hrvatske pobjede na Grobniku pobrinuo se Denis Petric, član Moto kluba Križevci sa Apriliom SP 125.

Najbrojnije skupine na startu su one Prvenstva Hrvatske oldtimera u kojima je u nižim klasama prvi ciljem prošao Andrej Pristov iz Moto kluba Classic racing (Yamaha), dok je u onim jačim očekivano još jednom u istom danu, ali ovog puta u čisto domaćoj konkurenciji slavio Zoran Salopek (MK Kvarner) na Ducatiu.