Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiMuzej automobila Ferdinand Budicki u Zagrebu otvara se 19. lipnja, dobro ste došli!

Muzej automobila Ferdinand Budicki u Zagrebu otvara se 19. lipnja, dobro ste došli!


Muzej automobila Ferdinand Budicki otvara svoja vrata 29. lipnja ove godine, kada će na 1600 kvadrata izložbenog prostora pokazati niz sadržaja vezanih za 115 godina povijesti automobilističke kulture u Hrvatskoj.

Zagreb je jedna od malobrojnih europskih metropola koja nema Muzej automobila, dokumentarni film o povijesti automobilizma, a do nedavno nije imala ni monografiju na temu najvažnijeg proizvoda u novijoj povijesti grada, koji je zauvijek promijenio društvene procese.

Muzej automobila Ferdinand Budicki bit će značajan za Grad Zagreb jer će osim svojih onovnih izložaka: starodobnih automobila, motora i bicikala u prostoru održavati mnogobrojne tematske izložbe fotografija, tehničke radionice, predavanja i tribine, restauracije, projekcije filmova te druge manifestacije koje su povezane sa predstavljanjem, učenjem i promoviranjem stopetnaest godina automobilističke kulture u Hrvatskoj.

Do sada je prikupljeno nekoliko tiuća fotografija od kojih veliki broj do sada nisu viđene i koje se ne nalaze u vlasništvu ni jedne gradske i državne institucije jer su prikupljene iz obiteljskih albuma prvih automobilista na ovim prostorima. Prikupljeno je i nekoliko sati dokumentarnog filmskog materijala u razdoblju od 1909. – 1990. na temu automobilizma u Hrvatkoj.

Kulturni identitet Hrvatske na početku prošlog stoljeća kroz automobilističku kulturu prezentiranu u budućem Muzeju morao bi predstavljati turističku atrakciju i pružiti novi pogled na grad koji je od početka motorizacije bio dio razvijenog europskog društva i svih društvenih tokova koji su proizašli iz novog poretka.

Muzej F. Budicki ima namjeru postati centralno mjesto okupljanja i druženja za hrvatske klubove starododobnih automobila i motora, a poseban naglasak bit će na učenike osnovnih i srednjih škola koje će kroz metodičke  radionice prilagođene različitim uzrastima, te zabavu i igru spoznati  jedan egzotičan dio nacionalne povijesti.

Jedan od glavnih ciljeva Muzeja automobila Ferdinand Budicki bit će osnivanje Društva za proučavanje povijesti automobilizma u Hrvatskoj, koje će se baviti prikupljanjem i arhiviranjem građe, održavanjem raznih tematskih predavanja i na koncu tiskanjem novih monografija na spomenutu temu. Konačni cilj Muzeja je revitalizirati premalo poznati dio naše gradske i nacionalne povijesti te dati uvid u prvo pionirsko razdoblje začetaka automobilizma na ovim prostorima. Prikazati u novom svjetlu najznačajnije događaje i ličnosti.

Pokretanje Muzeja automobila Ferdinand Budicki pod pokroviteljstvom je predsjednika RH prof. dr. sc. Ive Josipovića.

Preporučujemo da ih posjetite na webu na http://www.otk-ferdinandbudicki.hr/. Video prilogom niže možete vidjeti kako u muzeju proslavljen 8. St Patricks Day Zagreb.