Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiMuzej automobila Ferdinand Budicki po prvi se puta otvara u ‘Noći muzeja’

Muzej automobila Ferdinand Budicki po prvi se puta otvara u ‘Noći muzeja’


Tradicionalna manifestacija Noć muzeja, koja se u petak 25. siječnja održava osmi puta, bit će posebna za ‘oktanoljupce’, jer se otvara prvi hrvatski Muzej automobila.

Ustanova punog naziva Muzej automobila Ferdinand Budicki, nazvana po čovjeku koji je 1901. godine dovezao prvi automobil u Hrvatsku, otvara se u središtu Zagreba u Ulici Ljudevita Posavskog 48, u hali bivše tvornice Pluto.

Svi ljubitelji  vozilica na dva, tri, četiri i više kotača nakon nekoliko godina pripremanja napokon će dobiti središnje mjesto na kojem će se moći upoznati sa značajnim dijelom automobilske i motorističke povijesti. Na premijernoj izložbi u sklopu Noći muzeja bit će prikazano pedesetak povijesnih modela iz privatnih zbirki domaćih zaljubljenika u stare strojeve.

Izdvojit ćemo samo neke modele koji će biti dijelom izložbe. To su npr legendarni automobili s naših prostora (ali i šire) VW Buba, Mini Morris, Citroen 2CV, Zastava 750, Fiat 500, zatim Nash iz 1938,  Velorex Oskar iz 1956., Citroen DS iz 1961., jedinstveni ‘avion na cesti’ Messerschmith  iz 1966., pa motori Jap iz 1953., prikoličar BMW R 25 iz 1974., brojne Vespe…

Uz izložbu se sprema i bogat popratni program. Na popisu zbivanja su prezentacija prve hrvatske Monografije automobilizma  ‘Bešte, ljudi – ide auto!’ prof. Valentina Valjka, zatim izložba fotografija, video prezentacija i predavanje na temu ‘Povijest automobilizma u Hrvatskoj 1898. -1989.’, pa izložba auto modela Kluba kolekcionara Zagreb i Osijek. Svoje izložbe imat će i umjetnik Vladimir Vinduška s ručno izrađenim modelima automobila od raznih materijala te poznati fotograf Romeo Ibrišević. Pripremaju se i retro modna revija, koncert jazz i swing glazbenika.

Jedna od atrakcija izložbe u Muzeju automobila je oldtimer autobus Brzi Vinko,  koji će skupljati ljude po gradu i prevoziti ih do Muzeja. Riječ je o autobusu marke TAM 3000 proizvedenom 1968. godine, koji je restauriran i preuređen kao izletnički autobus, a posebnost u unutrašnjosti mu je peć na drva, na kojoj će se tijekom izložbe kuhati vino za posjetitelje.

Noć muzeja počinje službeno od 18 sati, no Muzej automobila bit će za posjetitelje otvoren već od podneva.