Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiMuzej automobila Ferdinand Budicki – izložba vozila u Domovinskom ratu

Muzej automobila Ferdinand Budicki – izložba vozila u Domovinskom ratu


Od 2. ožujka do 1. lipnja 2015. godine u Muzeju automobila Ferdinand Budicki održava se tematska izložba “Vozila u Domovinskom ratu”. Suorganizator izložbe je Ministarstvo obrane RH.

Organizatori izložbe su Muzej automobila Ferdinand Budicki, Vojni muzej MORH-a i udruge branitelja Grada Zagreba koji će na 700 m2 izložbenog prostora u Muzeju automobila F. Budicki  od 2. ožujka do 1. lipnja  izložiti 20 automobila kamiona i motocikala koji su bili u upotrebi tokom Domovinskog rata.

Posebno zanimljiv segment biti će improvizirana oklopna vozila koja su početkom rata građena za potrebe ZNG RH. Najveći dio izložbe „Vozila u domovinskom ratu“ sačinjavaju vozila Vojnog muzeja MORH-a koji već 17 godina čeka odgovarajući prostor kako bi građanima i turistima otvorio na uvid svoju bogati fundus.

U postavi izložbe svoje mjesto naći će i povijesni vojni automobili i motori iz fundusa Muzeja automobila F. Budicki (Willys Jeep, Volkswagen Kurierwagen, Citroen 2CV, Indian Arrow Army Model, NSU OSL 21, Puch 200 itd. )

Muzej automobila Ferdinand Budicki - izložba vozila u Domovinskom ratu 05

Prezentiramo i knjige „Vozila Hrvatske vojske 1991.-1995.“ Borisa Gregurića i Vojislava Jereba te „Improvizirana oklopna vozila 1991.-1995.“ V. Jereba i Davida Specera.

Uz navedeno na izložbi će biti i stotinjak fotografija vezanih za gore opisanu temu, makete vojnih vozila te memorabilije i artefakti  (predmeti, novine, amblemi,…) dok će se na digitalnim panelima emitirati dokumentarni film “Oklopnjaci u domovinskom ratu” u trajanju od 45 minuta. U sklopu izložbe održati će se i predavanje ravnatelja Vojnog muzeja Marija Werhasa  i Zlatka Ivkovića vezano za očuvanje vojne baštine.

Muzej automobila Ferdinand Budicki - izložba vozila u Domovinskom ratu 06

Tokom trajanja izložbe svi hrvatski branitelji uz predočenje iskaznice MORH-a ostvaruju pravo na besplatan ulaz u Muzej automobila Ferdinand Budicki.

Svečano otvorenje izložbe predviđeno je 2. ožujka 2015. godine u 19:00 sati.