Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiMUP RH: broj prometnih nesreća i poginulih osoba na hrvatskim prometnicama u padu

MUP RH: broj prometnih nesreća i poginulih osoba na hrvatskim prometnicama u padu


Iz Ministarstva unutarnjih poslova javljaju dobre vijesti – u prvom kvartalu 2013. godine ukupan broj prometnih nesreća i poginulih osoba na hrvatskim prometnicama je manji u odnosu na isti period lani.

Na regionalnoj razini, trend nije ujednačen te postoje županije u kojima je primjetan drastičan porast (Međimurska, Varaždinska i Zadarska) dok prvo mjesto po broju nesreća i poginulih osoba očekivano drži Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Najpozitivniji primjer su svakako Istarska, Vukovarsko-srijemska i Šibensko-kninska županija sa padom broja nesreća od preko 16%.

Ovi rezultati idu u prilog Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, 10-godišnjoj inicijativi kojoj je cilj smanjiti broj poginulih osoba na 50% do 2020.g., odnosno doseći brojku od samo 213 poginulih. Ta je inicijativa usklađena sa projektom pokrenutim od strane UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije – Decade of action for road safety.

Svi rezultati su, na državnoj razini, prikazani na infografici u privitku. U drugom dijelu su pojedine županije rangirane prema broju poginulih.