Moto


Nalazite se ovdje: Početna stranicaMotoMotoGP: Cal Chrutchlow pobijedio na odličnoj utrci u Brnu

MotoGP: Cal Chrutchlow pobijedio na odličnoj utrci u Brnu


Britanac će ovu pobjedu itekako dobro zapamtiti – prva mu je u MotoGP prvenstvu. Ali i Velika Britanija, jer je ovo prva pobjeda britanskog vozača nakon dugih i gladnih 35. godina.

Utrka u Češkoj Republici na odličnoj stazi u Brnu ponudila nam je možda u ponajbolju utrku u prvenstvu. Bila je to kišna utrka, tako da su na kotačima moto jurilica bile kišne gume. Kiša za vrijeme utrke nije padala, staza je bila potpuno morka, a uz vrlo oblačno vrijeme koje je stalno najavljivalo novu kišu bilo je samo pitanje koju taktiku odabrati – tvrđe ili mekše gume. Upravo je odabir guma odlučio pobjednika.

Najviše je riskirao Cal Chrutchlow (LCR Honda) koji je odabrao i prednju i stražnju tvrdu gumu. Kocka se isplatila, odličnom je vožnjom napredovao prema vrhu, a kako se staza sušila tako je bilo sve izglednije kako će se njegova “kocka” itekako isplatiti. Prva pobjeda u MotoGP karijeri, nitko sretniji od Chrutchlowa, koji je početkom mjeseca dobio i kćer.

Utrka je u samom startu krenula u znaku Ducattijevih vozača, na čelo je izbio Andrea Iannone, a vrlo mu se brzo pridružio i Andrea Divizioso. Kada je Scot Redding u Ducatiju prestigao Marca Marqueza (Honda), bila su to tri Ducatijeva vozača koji su bili na čelu. I kada bi pomislili kako je utrci kraj, krenule su velike promjene.

Utrka se vozila 22 kruga, a u 5. krugu Valentino Rossi (Yamaha) je bio tek 12., dok je aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo (Yamaha) bio tek šesnaesti. I tada su krenule promjene, nekome na bolje, a nekome na gore. 13 krugova prije kraja tada treći Divizioso izlijeće sa staze, popustila je prednja guma kako se staza sušila. Naglo je počeo napredovati Crutchlow koji je imao obje tvrde gume za mokro i prestizao sve redom, tako da je u 7. krugu prije kraja izbio na prvo mjesto, a kojeg nije ispuštao do kraja.

U isto vrijeme je i Rossi počeo napredovati, on je imao samo stražnju tvrdu gumu za mokro, tako da je odličnom vožnjom došao do drugog mjesta. Trenutno vodeći Marquez koji je nadljudskim snagama uspio izbiti na treće mjesto i popeti se na pobjedničko postolje.

Nakon ove utrke svoje je vodeće mjesto učvrstio Marquez, a na drugo mjesto na ljestvici vozača izbija Rossi ispred Lorenza. Evo i rezultata utrke i ljestvice. Slijedeća se utrka vozi 4. rujna na stazi Silverstone u Velikoj Britaniji.

MotoGP - Cal Chrutchlow pobijedio na odličnoj utrci u Brnu 02

MotoGP - Cal Chrutchlow pobijedio na odličnoj utrci u Brnu 03