Moto


Nalazite se ovdje: Početna stranicaMotoMotociklizam: 61. utrka Prvenstva Alpe Jadran zaključuje moto sezonu
61. utrka Prvenstva Alpe Jadran

Motociklizam: 61. utrka Prvenstva Alpe Jadran zaključuje moto sezonu


Na automotodromu „Grobnik“ motociklistička sezona završiti će ovog vikenda, od 16-18. kolovoza. 61. utrka Prvenstva Alpe Jadran je najstarije, ali i jedno od najrenomiranijih regionalnih prvenstava na „starom kontinentu“.

Radno će se tako obilježiti jubilej –  35 godina  od prve utrke održane sredinom rujna na Automotodromu Grobnik. Utrku, ujedno i kvalifikacijsku za Europsko prvenstvo u listopadu u Španjolskoj organiziraju Motoklub „Kvarner“ i „Automotodrom Grobnik“ d.o.o. – 61. utrka Prvenstva Alpe Jadran je na programu!

“Posljednja službena 61. utrka Prvenstva Alpe Jadran na grobničkoj stazi okupiti će nešto više od 150  motociklista iz desetak europskih zemalja. Očekujemo sjajne vožnje tim više što je u gotovo svakoj klasi otvoreno pitanje prvaka, a poslije naše vozi se još utrka u Slovačkoj kao zamjena za ranije predviđenu  u Mađarskoj. Ova je manifestacija specifična i programski. Naime u nedjelju će se na grobničkoj stazi voziti za većinu klasa  dvije bodovne utrke ovogodišnjeg  Prvenstva Alpe Jadran, prvenstveno po želji vozača u istom danu”, istakao je dr.Ivan Vanja Frančišković, član Nadzornog odbora Automotodroma Grobnik d.o.o. na tradicionalnom susretu s novinarima uoči utrke u riječkom Clubu Boa.
Čelni ljudi Automotodroma ipak nisu krili zadovoljstvo do sada ostvarenim tijekom nepunih osam mjeseci ove godine.

“Iako djeluje nestvarno u ova teška vremena, ali ovogodišnja sezona za nas je ipak uspješna. Nadamo se da će iskoristivost staze do kraja biti više od 200 dana, iako s neznatno manje Talijana kao najčešćih korisnika i zakupaca, pojavljuju nam se novi korisnici posebno iz srednje i zapadne Europe što je dobar predznak za slijedeću sezonu. Dobro je za društvo u kojem živimo da  ovo zna, financijski smo usprkos recesije stabilni, zadržana je glavnina tradicijskih sponzora, ostvarujemo uspješnu suradnju sa više okolnih jedinica lokalne samouprave, a očito je to na tragu naznaka investiranja na automotodromu što ga očekujemo u revitalizaciji objekta i pripremi za Svjetsko prvenstvo superbike na kojem intenzivno radimo kao zacrtanom cilju”, kazivao je Zdenko Šantić, direktor „Automotodrom Grobnik“ d.o.o.

Gosti susreta s novinarima bili su i predstavnici generalnog pokrovitelja 61. Utrke koja nosi naziv „Vulkall Alpe Jadran Prvenstvo“ čija je direktorica komercijalnih poslova i koordinator vanjskih poslovnica Snježana Mršić istaknula poslovne karakteristike najvećeg distributera autopneumatike za sve vrste vozila u Hrvatskoj osnovane još 1991.godine i koja u uskoro osam centara širom Hrvatske ima gotovo 200 zaposlenika.

Vulkall je tvrtka koja svojom djelatnošću usko povezuje sva vozila, na dva i više kotača, pa time i spona sa brzinskim motociklizmom. Trenutno djeluje sedam centara i to nadomak Rijeke u Kukuljanovu, Stankovcima kod Zadra, Osijeku, tri u Zagrebu, a uskoro se otvara osmi u Velikoj Gorici. Pored svih vrsta usluga za automobile, posebno je značajan i program za motocikle, a novost je punjenje auto klima kojima u Vulkallu sada posvećuju puno poslovne pažnje.

Do prije samo koju godinu nezamislive su bile tablice rezultata u kojima ne prednjače ostvarenjem i brojem Talijani. Danas je „krvna slika“ sasvim suprotna. Prednjače uglavnom vozači Istoka. Grobnik će ovog puta biti izuzetno bitan upravo zbog dvostrukih bodova koji će moguće odlučivati 21. sezonu Alpe Jadran Prvenstva, ali i kvalifikante završnice Europskog prvenstva. Boduje se i hrvatsko prvenstvo, a Motoklub Kvarner se nada da će njihove boje, usprkos isključivo financijskim problemima ipak braniti dva asa  Riječanin Marko Erceg i Porečanin Alex Radman. Pojedinačno do naslova prvaka ne mogu zbog nedovoljnog broja nastupa, ali klubu mogu osigurati treću poziciju ekipno.

Neslužbeni treninzi za utrku 61. utrka Prvenstva Alpe Jadran već su danas od 17 sati, dok su u subotu  na rasporedu službeni treninzi u  od 8 do 15,35 sati, da bi program zaključile tri  bodovne utrke oldtimera – prvo Prvenstva Hrvatske, a potom dvije Prvenstva Alpe Jadran. Nedjeljni program  počinje u 8 sati slobodnim (warm up ) treningom klase 125 ccm, a u 8,15 već je na rasporedu prva od pet utrka prve serije koja će završiti prije pauze drugom utrkom PH odtimera. Druga serija kreće od 12,35 sati neposredno po svečanom otvaranju i potrajati će sve do 16,20 sati. Ulaznice su za oba dana  45 kuna.

61. utrka Prvenstva Alpe Jadran

Tekst: M. Krpan