Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliMercedes Intelligent Hybrid System – iskustvo iz Formule 1 u cestovnim modelima
Mercedes Intelligent Hybrid System

Mercedes Intelligent Hybrid System – iskustvo iz Formule 1 u cestovnim modelima


Svoje bogato iskustvo u razvoju bolida Formule 1 i hibridnih sustava koji pretvaraju kinetičku energiju u električnu Mercedes će primijeniti u svojim cestovnim automobilima.

Cilj ove priče je, naravno, smanjenje potrošnje goriva. Novi hibridni sustav u Mercedesu zovu Intelligent Hybrid System, odnosno inteligentni hibridni sustav, koji se kao što to i njegov naziv kaže – ponaša inteligentno. Što to zaista u praksi znači?

Kao što možete vidjeti i na slici niže, najjednostavnije je to objasniti ovako – na nizbrdici prilikom kočenja se puni baterija, a kada je uzbrdica električni motor se pali i daje dodatnu snagu u savladavanju ceste i pri tome se troši manje goriva. Kompletan taj proces možete pratiti u COMAND navigacijskom sustavu, gdje možete očitati stanje i napunjenost baterije.

Inače, ovo nije prvi automobil u koji je ugrađen inteligentni hibridni sustav. Prvo smo to vidjeli na Rolls-Royce Wraith modelu. No, jedno je sigurno, a to je da će se ovakvi inteligentni hibridni sustavi sve češće koristiti u automobilima. Mercedes je s ovim eksperimentom započeo na svojoj S-klasi i C-klasi, tako da je za očekivati kako bi se novi modeli iz tih klasa mogli pojaviti s sustavima koje su nazvali Intelligent Hybrid System, i koji kako smo već rekli – inteligentno smanjuju potrošnju goriva.

Mercedes Intelligent Hybrid System