Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiMercedes-Benzov SLR McLaren 722 GT na zagrebačkom auto salonu

Mercedes-Benzov SLR McLaren 722 GT na zagrebačkom auto salonu


Premijeru je doživio prošle godine u Dubaiju, a radi se o modelu koji je namijenjen isključivo trkaćim stazama.

Za Mercedes-Benz SLR McLaren 722 GT kažu kako je modificiran i sportski dotjeran do razine kada više nema smisla prilagođavati ga homologacijskim uvjetima za uobičajen cestovni promet. Radi se o punokrvnom sportskom, trkaćem automobilu čiji je 5,5-litreni V8 agregat i 5-brzinski mjenjač doradila britanska tvrtka RML (Ray Mallock Ltd). U odnosu na izvorni SLR 722 gotovo je sve što se tiče ovog automobila promijenjeno uključujući i mogućnost uporabe u svakodnevnom prometu.

Aerodinamika je poboljšana te omogućava automobilu da reže zrak s minimalnim otporom, samo je vozilo osjetno olakšano kako bi mu ubrzanja bila eksplozivnija, a jednostavnije je i skretanje i kočenje. Iako je s tehnološkoga polazišta i izvorni SLR izvanredan McLarenov uradak, specijalisti RML-a promijenili su 400 dijelova na motoru. Ključne modifikacije uključuju povećanje snage za 15 kW na 500 kW, odnosno 680 KS te povećanje okretnog momenta za 10 Nm na 830 Nm.

Tu je i postavljanje posebnog trkaćeg zračnog filtra, novog ispušnog sustava s posebno dotjeranim zvukom te povećanje pritiska kompresora na 1,75 bara. Masa vozila smanjena je s 1724 kg na 1390 kg , čime je postignut omjer snage i mase od 2 KS po kilogramu pa auto iz mjesta do 100 km/h ubrzava za samo 3,3 sekunde, a igla brzinomjera brojku 200 prelazi za malo više od 10 sekundi dok je maksimalna brzina nešto manja od cestovne izvedbe i zaustavlja se na 315 km/h .

Snaga se na stražnje kotače prenosi putem 5-stupanjskog automatskog mjenjača sportskih prijenosnih omjera s ručicama na upravljaču. Također tu je i mehanički diferencijal sa 70-postotnom blokadom pri ubrzanju te 80-postotnom pri međuubrzanju, čime se sprečava gubitak kontakta s podlogom, a da se pritom ne gubi na snazi.

Dogovoreno je da će s proizvodnih traka sići svega 21 ovakav trkaći automobil čiji će se vlasnici utrkivati unutar SLR Trophy cupa.