Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliMercedes-Benz SLS AMG Coupe Electric Drive premijerno na 2012 Paris Motor Showu

Mercedes-Benz SLS AMG Coupe Electric Drive premijerno na 2012 Paris Motor Showu


Dočekali smo otvorenje auto salona u Parizu gdje automobilska industrija predstavlja ono najbolje što može ponuditi kupcima. Zanimljiv izložak je Mercedes SLS Electirc Drive elektromobil.

Većih dizajnerskih promjena u odnosu na benzinskog brata nema, ali zato ispod vanjskog sjaja krije se mnoštvo impresivne tehnologije. SLS Electric Drive pokreću četiri sinkronizirana elektromotora, svaki težine 45 kilograma i zajedno razvijaju impresivnih 740 konjskih snaga i 999 Nm okretnog momenta. Usporedimo li snagu sa SLS AMG modelom, električna verzija je snažnija za 177 konjskih snaga i 351 Nm okretnog momenta. Zahvaljujući takvoj izvedbi, ovaj SLS ima pogon na sve kotače, a iz Mercedesa poručuju kako je SLS Electric Drive trenutačno najsnažniji serijski automobil na svijetu.

Što se samih performansi tiče, SLS Electric Drive do stotke ubrzava za 3.9 sekunde i poteže do elektronski ograničene brzine od 249 kilometara na sat. Energija se crpi iz tekućinom hlađenih litij-ionskih baterija kapaciteta 60 kWh. Taj kapacitet bi u nekim normalnim uvjetima vožnje trebao biti dostatan za oko 250 kilometara. Baterije su teške čak 548 kilograma, pa su inženjeri bili primorani smanjiti masu automobila korištenjem dijelova od karbonskih vlakana.

Za sigurno zaustavljanje brinu se karbon-keramički diskovi promjera 402 milimetra sprijeda i 360 milimetara straga. Posebno za ovaj električni model Mercedes je razvio nove alu naplatke na kojima su gume dimenzija 265/35R19 sprijeda i 295/30R20 straga. Prve isporuke počinju početkom iduće godine, a početna cijena SLS Electric Drive modela u Njemačkoj iznosi 416.500 eura s porezom.

Izvor: Automoto-portal.hr