Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliMercedes-Benz F015 Luxury in Motion koncept novog autonomnog vozila

Mercedes-Benz F015 Luxury in Motion koncept novog autonomnog vozila


Automobili bez vozača, autonomna vozila, zovite ih kako hoćete, sve su češća vijest u medijima. Na CES 2015 sajmu u Las Vegasu se predstavlja upravo jedan takav Mercedes-Benz F015 Luxury in Motion.

Što može ovaj neobični automobil? Mercedes-Benz F015 Luxury in Motion vozi samostalno bez vozača, u potpunosti je povezan s vanjskim svijetom, a kao pogon koristi kombinaciju vodikovih ćelija i elektromotora. Vizualno gledajući, izgleda kao automobil koji je došao iz budućnosti. Ne tvrdimo kako je lijep, ali je sigurno drugačiji, neobičan za današnje automobile.

Unutrašnjost automobila je potpuno drugačija. To je moguće upravo zato što – nema vozača. Sjedala su okrenute jedna prema drugima, tako da primjerice poslovni ljudi bez problema mogu održati ugodan sastanak. A put od točke A do točke B je unaprijed planiran i izračunat.

Mercedes-Benz F015 Luxury in Motion koncept novog autonomnog vozila 02

Mercedes-Benz F015 Luxury in Motion koncept je i u potpunosti ekološki orijentiran jer ne ispušta ništa ugljičnog dioksida. Inače, oba pogona proizvode snagu od 134 KS, tako da bi vožnja trebala biti potpuno “normalna”. Isto tako, treba spomenuti kako je maksimalna brzina okruglih 200 km/h, a s jednim punjenjem vodikovih ćelija može prijeći odličnih 1.100 kilometara.

I tko ga ne bi volio imati u svojoj garaži 🙂 Koliko su u Mercedesu ponosni na ovaj model, potvrđuje i niže priloženi video.

Mercedes-Benz F015 Luxury in Motion koncept novog autonomnog vozila 03

Mercedes-Benz F015 Luxury in Motion koncept novog autonomnog vozila 04