Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliMercedes-Benz E300 Hybrid prvi dizelski hibrid

Mercedes-Benz E300 Hybrid prvi dizelski hibrid


Kada govorimo o hibridima, tada je već uobičajena kombinacija benzin/struja pogonskih agregata. Neke su se kompanije drznule i otišle korak dalje. Jedna od njih je i Mercedes koji razvija dizelski hibrid.

Mercedes-Benz E300 Hybrid prvi dizelski hibrid

Već smo ranije pisali o tome kako francuski Peugeot i Citroen (DS5 će navodno biti uprodaji već 2011. godine) razvijaju koncepte hibrida u kombinaciji pogona dizel/struja, General Motors je također na tom tragu, a sada im se pridružuje i njemački automobilski gigant koji će u svoju E-klasu ugrađivati dizelske hibridne pogone.

Novi Mercedes E-klase nosit će oznaku E300 Hybrid i u prodaji će se naći krajem 2011. godine. Za pogon će koristiti 2,2 litarski 4-cilindrični turbo-dizelski motor u paru s električnim motorom kojeg pokreće litij-ionska baterija. Radi se o istoj mašini koja se nalazi u konceptu E250 Bluetec dizel (na slici).

No, moramo spomenuti kako se ovdje ne radi o "pravom" hibridnom pogonu. Naime, električni motor će u ovom modelu služiti isključivo kao dodatna snaga benzinskom motoru, odnosno za početno pokretanje vozila i nije predviđen za samostalnu vožnju na električni pogon kao primjerice Toyota Prius.

Ono što su željeli postići novom tehnologijom je smanjiti potrošnju goriva na manje od 4,7 L/100km, a istovremeno smanjiti i ispuh štetnih plinova.

Nakon Mercedesa E300 Hybrid slična se tehnologija očekuje i u modelima ML, GL i GLK SUV.