Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiMercedes-Benz Citan – novo gradsko dostavno vozilo široke namjene

Mercedes-Benz Citan – novo gradsko dostavno vozilo široke namjene


Novo Mercedes-Benzovo gradsko dostavno vozilo zove se Citan. To je ime kombinacija riječi „city“ i „titan“, čime se jasno daje do znanja da je vozilo specijalizirano za gradsku logistiku, odnosno da je razvijeno kako bi se zadovoljili svakodnevni zahtjevni izazovi prijevoza.

Inače, ime je otkriveno na simpoziju o stručnosti brenda i gradskoj logistici održanom u Mercedes-Benzovu dizajnerskom centru u Sindelfingenu.

Predstavljanjem novog gradskog dostavnog vozila Mercedes-Benz dodaje još jednu seriju u svoju obitelj dostavnih vozila. Citanom se, uz Vario (6,0 do 8,2 tone), Sprinter (3,0 do 5,0 tona) i Vito (2,77 do 3,2 tone), nastoji proširiti asortiman proizvoda na tržištu lakih gospodarskih vozila u razredima niže težine, gdje će znatno potaknuti prodaju, budući da je to tržište u Europi dosegnulo broj od 700.000 primjeraka. Volker Mornhinweg, direktor odjela dostavnih vozila u Mercedes-Benzu, uvjeren je da će Citan ostvariti velik uspjeh. „Naš će brend moći iskoristiti pozitivan trend gradskih dostavnih vozila zahvaljujući povoljnoj cijeni te visokoj kvaliteti naših proizvoda i usluga. Poznata Mercedesova pouzdanost, dostupnost 24 sata na dan i neupitan imidž našega brenda ključne su točke koje privlače kupce naših dostavnih vozila“, kaže Mornhinweg.

Zahvaljujući velikom broju varijanti, novo gradsko dostavno vozilo prikladno je za široku poslovnu primjenu. Ne samo da će Citan biti ponuđen kao furgon, kao vozilo za prijevoz putnika te kao vozilo za mješovitu upotrebu, već će biti dostupan u različitim dužinama i težinama. Citan će biti lansiran na tržište u jesen 2012., a javnosti će premijerno biti predstavljen na sajmu gospodarskih vozila IAA u rujnu u Hannoveru.

Citan je razvijen i testiran u skladu sa zahtjevnim Mercedes-Benzovim standardima kvalitete. Prema tome, vozilo je izdržljivo i snažno, a istodobno zadovoljava zahtjeve kupaca iz sektora usluga, prodaje i trgovine, nudeći im prostran teretni prostor unatoč kompaktnim dimenzijama. Osim toga, Citan se može pohvaliti tipičnim atributima brenda kao što su visoka kvaliteta, ekonomičnost, sigurnost, izvrsno držanje i štedljivost goriva te niska emisija CO2. Za to su zaslužni učinkoviti dizelski i benzinski motori niske potrošnje i niske emisije štetnih plinova koji uključuju sustav BlueEFFICIENCY. U planu je i varijanta s električnim pogonom.

Citanove funkcije, unutrašnjost, materijali i izrada visoke su kvalitete, kao i u drugim Mercedes-Benzovim dostavnim vozilima. Novo gradsko dostavno vozilo može se s pravom nazvati „mlađim bratom“ Sprintera i Vita, no ni na koji im način nije podređeno. Kao što je slučaj sa svim Mercedes-Benzovim vozilima, sigurnost u novom Citanu ima važnu ulogu te sve varijante dolaze s ESP-om kao standardnom opremom.