Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliMercedes-Benz B Class Electric Drive premijerno na 2013 New York Auto Showu

Mercedes-Benz B Class Electric Drive premijerno na 2013 New York Auto Showu


Do 7. travnja traje auto salon u New Yorku, a jedan od zanimljivijih izložaka svakako je i Mercedes-Benzov kompaktni automobil iz B klase s isključivo električnim pogonom.

Mercedes-Benz je predstavio svog borca u “zero-emission” klasi elektromobila, odnosno onoj u kojoj vozila ne ispuštaju štetne plinove. Model bi se na tržištu trebao pojaviti početkom 2014. godine. Za razliku od konkurencije, Mercedes-Benzov B Class Electric Drive će svojim vlasnicima, uz ekološki osviještenu vožnju, ponuditi lijep i praktičan dizajn, funkcionalnost, ali i dozu luksuza.

Zanimljivo je kako je Mercedes za razvoj ovog modela posegnuo do kalifornijske kompanije Tesla, koja je dobrim dijelom zaslužna za ovaj model. Na sajmu je predstavljen koncept, što znači da će se neke karakteristike vjerojatno mijenjati na proizvodnom modelu.

Ovaj elektromobil pokretat će jedan elektromotor od 100 kW (134 KS), što je dovoljno da od 0-100 km/h ubrza za oko 10 sekundi. Makimalna brzina koju će postići je oko 160 km/h. Do, najvažnija karakteristika je “domet” litij-ionske baterije, a koji bi trebao biti oko 185 kilometara. Primjerice, za 2 sata moći će napuniti bateriju za dodatnih 90-ak kilometara.

Inače, baterija je smještena ispod putnika, a zahvaljujući pametnom dizajnu, ovaj elektromobil može bez problema voziti pet putnika, bez ikakvog gubitka prostora. Zanimljivo je kako će koristiti i kinetičku energiju prilikom kočenja (u F1 poznat kao KERS), a koji će također dopunjavati bateriju.

Dodajmo i kako će biti napravljen od kvalitetnih materijala, a ugrađen je i COMAND sučelje preko kojeg će se moći povezivati i na Internet, a sve ćete moći pratiti preko 6-inčnog ekrana. Naravno, tu su i satelitska navigacija i glasovne komande.

Cijena Mercedes-Benza B Class Electric Drive bit će poznata tek krajem godine.