Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiMercedes-Benz Active Body Control (ABC) suspenzija – naučite kako funkcionira u vožnji

Mercedes-Benz Active Body Control (ABC) suspenzija – naučite kako funkcionira u vožnji


Desetljećima je podešavanje suspenzije neka vrsta kompromisa – kako je podesiti za što kvalitetniju vožnju, a da je automobil poslušan i u zavojima. Evo zanimljive Mercedesove priče.

Ugrubo rečeno, stručnjaci se slažu kako je podešavanje suspenzije u stvari “pucanj u prazno”, ili kako smo već u uvodu rekli – kompromis, što znači da bi moglo i bolje. Pitanje je samo hoće li je proizvođači više podesiti kako bi bila komforna ili sigurna, ili nešto treće.

Neki proizvođači su uspjeli napraviti “bolje kompromise” u svojim novim modelima, a prepoznat ćete ih u Chevrolet Corvetti, Cadillacu ATS ili Ferrariju 458 Italia, što je rezultiralo boljim balansom između same vožnje i upravljivosti. Oni koriste sustav koji se stručno zove “Delphi magnetorheological dampers”, a koji u stvari mijenja viskozitet ulja u amortizerima, a koje sadrži i malene željezne čestice. Magnetiziranjem čestica suspenzija postaje kruća, a kada je elektromagnetno punjenje niže, suspenzija postaje ugodnija i mekša.

Drugi model je razvio Mercedes-Benz, a radi na principu promjene hidrauličkog pritiska u amortizerima, što su nazvali Active Body Control (ABC) suspenzijom. Pet senzora prati pokrete automobila (lijevo/desno, naprijed/nazad, gore/dolje), a ABC sustav smanjuje ili povećava pritisak ulja u amortizerima, ovisno o situaciji na cesti.

Kako to zapravo izgleda, pogledajte i sami u videu koji slijedi, vrlo je poučan.