Superautomobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliMcLaren P1 GTR – 1000 KS za najbolji svjetski automobil za stazu

McLaren P1 GTR – 1000 KS za najbolji svjetski automobil za stazu


McLaren P1 GTR bit će zasigurno jedan od najatraktivnijih izložaka predstojećeg automobilskog sajma u Ženevi. Novi britanski superautomobil pripremljen je za samo za stazu, a ima okruglih 1000 KS.

McLaren je uoči sajamskog predstavljanja pokazao fotografije modelaP1 GTR, za kojeg kažu da bi trebao biti najbolji automobil na svijetu za vožnju po stazi. Vrlo hrabra definicija, no to je samo teorija, a vozačka iskustva ubrzo će pokazati koliko su bili u pravu.

P1 GTR je 50 kilograma lakši od cestovne verzije P1, a smanjenje manse dobiveno je izmjenom materijala od kojih su izrađeni pojedini dijelovi, pa su tako bočni prozori napravljeni  od posebnoog polikarbonata, krov i poklopac motora su od karbona, a ispušni sustav od titana i Inconela.

Iz V8 3.8-litrenog twin turbo motora izvučeno je 800 KS, ali to nije dovoljno za ovakav trkaći superautomobil pa je dodano još 200 KS iz električnog motora. Prilikom dorađivanja motora također je ušteđeno na masi jer su maknute neke komponente koje mora imati cestovni automobil.

Trkaći P1 GTR je od cestovnog širi za 80 mm, a spušten je čak 50mm. Kotrlja se na 19-colnim Pirellijevim slickovima. Najprimjetniji dodatak sa stražnje strane je veliko dodatno krilo s kojim je downforce pojačan za 10 posto, pa pritisak kod brzine od 240 km/h iznosi 660 kilograma.

Svi budući vlasnici ovo automobila dobit će i posebni program testiranja i obuke, s prvim testiranjem na stazi Silverstone i završnim vožnjama na Circuit de Catalunya kod Barcelone.