Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliMcLaren MP4-12C manje zagađuje okoliš od hibrida (po KS)?

McLaren MP4-12C manje zagađuje okoliš od hibrida (po KS)?


Tako barem tvrde u kompaniji Rona Dennisa. Nije tajna ako smanjite litražu motora uz otprilike istu snagu da ćete smanjiti potrošnju i ispuh štetnih plinova, kao što to npr. čini Honda s 4-cilindrašima ili BMW s V6 motorima. No, McLarenov cestovni sportaš ima čak 600 konja, a kažu da zagađuje manje nego hibridi?

Stručnjaci kažu kako je to moguće. Naime, McLaren MP4-12C ima malu 3,8 litarsku V8 mašinu koja ima puno konja, no kažu kako je ispuh štetnih CO2 plinova manji od sličnih konkurentskih hibrida u kombiniranoj vožnji, naravno. To uspijevaju zahvaljujući turbo-punjačima i direktnom ubrizgavanju koji u kombinaciji iz male "litraže" mogu razviti veliku snagu uz prilično ekonomičnu potrošnju, pa tako i manje zagađenje. Naravno, tehnologija je prilično skupa, što se vidi i na cijeni samog modela MP4-12C koji ima samo dva sjedala i košta oko 200.000$. Pa vi vidite… 🙂

Iako velike kompanije koje proizvode sportske i luksuzne automobile, kako što su Ferrari, Porsche, Lamborghini ili Rolls Royce uporno odbijaju ugrađivati "ekološke" motore, čini nam se kako bi u bliskoj budućnosti, zbog sve veće te iste ekološke osviještenosti, mogli osjetiti pad prodaje. Vidjet ćemo što će samo tržište odnosno njihovi kupci reći.