Moto


Nalazite se ovdje: Početna stranicaMotoMarc Marquez mudro pobijedio u Češkoj Republici

Marc Marquez mudro pobijedio u Češkoj Republici


Nije bio najbrži, ali je bio najpametniji. Marc Marquez je prvi mijenjao motor čime je stekao veliku prednost nad ostalima i laganom vožnjom zasluženo pobijedio na MotoGp utrci u Češkoj Republici.

Utrka je počela po djelomično mokroj stazi tako da je utrka proglašena kišnom, a što znači da vozači kada žele mogu promijeniti motor s kišnim za drugi s gumama za suho. Vrijeme je bilo oblačno, ali niste morali biti atomski fizičar da bi zaključili kako će se staza brzo početi sušiti i kako motor treba promijeniti čim prije.

To je prvi shvatio Marc Marquez (Honda) koji je prvi i jedini išao mijenjati motor, a što mu je donijelo ogromnu prednost nad drugima, tako da je u stvari vozio svoju utrku. Vremena po krugu su pokazala kako nije bio najbrži, nije niti trebao jer je skupio prednost od 30-ak sekundi koja se topila, ali nije bilo niti važno, razlika u vremenu je bila prevelika i nitko ga nije mogao dostići.

No ono pravo je pitanje – kako su ostale ekipe bile toliko “glupe” da su neki mijenjali motor čak 3 kruga nakon Marqueza. Najviše se čudimo iskusnom Yamahinom timu i Valentinu Rossiju koji je također vrlo kasno mijenjao motor, nismo to očekivali od iskusnog lisca.

Ipak, Rossi je odličnom vožnjom od 13. mjesta došao do 4. mjesta i uspio upisati vrijedne bodove. Drugi je do cilja došao Dani Pedrosa (Honda) tako da je Hondin tim napravio i “hat trick” osvojivši prvo i drugo mjesto. Treći je do cilja došao odlični Maverick Vinales (Yamaha) ispred timskog kolege Rossija. Malo razočarenje bio je Ducati tim koji su sigurno očekivali više, no mnogi su timovi imali vrlo lošu taktiku prekasne promjene motora tako da je utrka završila s djelomično neočekivano.

Marquez je ovom pobjedom učvrstio svoje vodeće mjesto u utrci za svjetskog prvaka ispred VInalesa, Diviziosa, Rossija i Pedrose. Slijedeća se utrka vozi za tjedan dana u susjednoj Austriji, gdje će vjerojatno biti i mnogi gledatelji iz Hrvatske. Evo i rezultata utrke, kao i vozačke ljestvice.