Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportMarc Marquez glatko do pobjede u Argentini, Rossi ni kriv ni dužan – drugi

Marc Marquez glatko do pobjede u Argentini, Rossi ni kriv ni dužan – drugi


U vrlo uzbudljivoj 2. sezonskoj MotoGP 2016 utrci u Argentini smo vidjeli sve i svašta. Puno izlijetanja, gubljenja ključnih pozicija, svega. Jedino što je čisto ko suza je pobjeda Marka Marqueza koji nije ništa prepustio slučaju.

Iako su mnogi očekivali kako će junake na dva kotača na stazi u Argentini dočekati ili ispratiti kiša, to se nije dogodilo. Srećom za sve, gledali smo “suhu” utrku, ali samo vremenski, dok su trkači sa svojih motora padali kao kiša. Da, čak i oni najbolji, potpuno neočekivano. Ali ne i nemoguće.

Sam start je bio dosta izmiješan, Rossi je slabo startao, svoju su priliku iskoristili Marquez i Ducatijevi Iannone i Divizioso. Osjetilo se kako je Marquez vrlo “nabrijan”, čak je i imao bliski susret s jednim Ducatijevim motorom i polomio je stražnju kameru na motoru. Već nakon tri kruga stvari su se malo počistile, na čelo je izbio Marquez (Honda), iza njega Rossi (Yamaha), Divizioso (Ducati), Iannone (Ducati), te odličan peti Vinales (Suzuki). To je petorka koja se počela odvajati od ostatka ekipe.

U 5. krugu se dogodilo prvo iznenađenje – sa staze je izletio svjetski prvak Jorge Lorenzo (Yamaha) koji u prvih nekoliko krugova nikako nije uspijevao uhvatiti ritam. Nekoliko krugova kasnije Vinales obilazi oba Ducatijeva vozača i počinje sustizati vodeći dvojac. Rossi je dva puta prestigao vodećeg Marqueza, ali Španjolac je vratio vodeću poziciju u istom ili slijedećem zavoju.

Marc Marquez glatko do pobjede u Argentini, Rossi ni kriv ni dužan - drugi 02

Na polovici utrke vozači mijenjaju motore, mnogi su očekivali kako će Rossi stisnuti vodećeg Marqueza, no dogodilo se upravo obrnuto – Španjolac je počeo ozbiljno povećavati razliku i bilo je jasno kako mu “The Doctor” ovaj puta ne može ništa. Događalo se nešto drugo… u 14. krugu Vinales se ozbiljno približio Rossiju i prijetio prestizanjem sve do 18. kruga kada je imao vrlo izglednu priliku, no dogodilo se upravo suprotno – izletio je! Šteta, odlično je vozio i pružio sjajan otpor Ducatijevim vozačima.

19. krug donosi potpuni preokret – Iannone pokušava obići Rossija koji se dosta konzervativno branio, što je iskoristio Divizioso, obišao obojicu i zauzeo drugu poziciju. Stvari su izgledale izgubljene za Rossija, no pohlepnost i pretjerana agresivnost Iannonea koštala ga je pobjedničkog podija – u nekoliko zavoja prije kraja se “nabio” ispod timskog kolege i obojica su izletjeli van! To je osiguralo Rossiju drugo mjesto, a u Ducati timu je sigurno bilo neugodnih razovora. Umjesto njih na podij se popeo Dani Pedrosa (Honda).

Marc Marquez glatko do pobjede u Argentini, Rossi ni kriv ni dužan - drugi 03

Nadamo se da će i slijedeća MotoGP utrka, a koja se vozi već iduće nedjelje u SAD-u, biti ovako zanimljiva.