Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportLotus F1 Team imat će vrhunski informatičku podršku EMC za potpuno novu sezonu 2014

Lotus F1 Team imat će vrhunski informatičku podršku EMC za potpuno novu sezonu 2014


Korporacija EMC će, kako saznajemo, u narednih četiri godine pružati tehnologiju i znanje baziranu na korištenju računarstva u oblacima. Kao što i sami znate, 2014. godine nastupaju najveće promjene u bolidima Formule 1.

S obzirom  da će konstruktori motora bolida Formule 1 morati u 2014. godini sa V8 prijeći na V6 motore, EMC će u tom velikom tehnološkom izazovu osigurati podršku u pohrani i upravljanju velikom količinom podataka potrebnim za realizacijom tog projekta.

Radi se o redizajnu koji podrazumijeva složenu mrežu, od preko 200 senzora, koja može generirati 25 MB podataka po krugu za svaki automobil. U sportu gdje desetinke sekunde čine razliku, brz pristup i upravljanje podacima su ključni za uspjeh. U sklopu četverogodišnjeg ugovora, EMC će dobiti pristup GENII Business Exchange platformi, Lotusove F1 elitne grupe IT i Tehničkih partnera.

Novi informatički sustav temeljen na računalstvu u oblacima trebao bi pomoći Lotusovom timu u postizanju još boljih rezultata. Podsjetimo se, za tim voze bivši svjetski prvak Finac Kimi Raikkonen i odlični Francuz Romain Grosjean, a nova tehnologija mogla bi ih odvesti na sami vrh FIA Formula 1 World Championshipa, prvenstva Formule 1. Raikkonen je trenutno drugi na ljestvici vozača, iza vodećeg Sebastiana Vettela, dok je Grosjean u sezonu startao nešto slabije, te je na 9. mjestu.

Lotus F1 Team EMC 02

Iduće sezone bolidi prelaze s V8 motora na turbo-punjene V6 motore s novim ERS sustavom (Energy Recovery System), koji će imati i veliki utjecaj na dizajn bolida, aerodinamiku, kao i inženjering, tako da će upravo podaci iz IT sustava, njihovo prikupljanje i analiza biti ključni za uspjeh.

“Danas u utrkama Formule 1 tehnologija je ključna za ostvarivanje pobjede. Ako želimo pobjeđivati i u sezoni 2014 koja donosi potpuno nova pravila, trebat ćemo najbolje moguće IT resurse. Zato smo odabrali EMC”, izjavio je Patrick Louis, izvršni direktor Lotus F1 Teama.