Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiLoeb pobjedom u Francuskoj na korak do petog uzastopnog naslova prvaka

Loeb pobjedom u Francuskoj na korak do petog uzastopnog naslova prvaka


Na svom domaćem terenu Sebastien Loeb nije ništa prepustio slučaju. Njegov Citroen funkcionirao je besprijekorno za 46. pobjedu u karijeri i 10. pobjedu ove sezone. Dva vikenda, dvije pobjede – savršeno!

Kolika je bila dominacija Sebastiena Loeba i njegovog suvozača Daniela Elene govori i podatak kako je od 16 brzinskih ispita bio najbrži u njih 13. Posljednjeg je dana malo popustio ritam i prepustio tri brzinska ispita konkurenciji u Fordu – Francoisu Duvalu, Jari-Matti Latvali i Mikki Hirvonenu. Loeb je još jednom dokazao kako je vozač vanserijskih kvaliteta, a na asfaltu jednostavno nema konkurencije.

Fordov Mikko Hirvonen cijelo je vrijeme držao drugo mjesto, no problem s probušenom gumom bacio ga je unatrag, tako da je tim ponovo morao "manipulirati" rezultatima, kako bi Hirvonena održao na drugom mjestu na vozačkoj ljestvici, odnosno eventualno očekujući neku grešku Loeba te osvajanje vozačkog prvenstva, što je gotovo nemoguće.

Iza Loeba i Hirvonena našli su se Francois Duval (Ford) i Jari-Matti Latvala (Stobart Ford). Duval je dobio kaznu od dvije minute što ga je bacilo iza Hirvonena, dok je Latvala dobio minutu i pol, tako da su se sva trojica posložili u nekih 15-ak sekundi, no do cilja su došli sa zaostatkom od oko 3 i pol minute iza vodećeg Loeba.

Od kada se utrkuju u novoj Subaru Imprezi WRC 2008, Petter Solberg i Chris Atkinson postižu bolje rezultate. Peto i šesto mjesto u Francuskoj potvrda su dobre forme, tako da su na konstruktorskoj ljestvici gotovo osigurali treću poziciju. U bodovima su utrku završili i sve bolji Citroenov privatnjak Urmo Aava i Stobart Fordov Matthew Wilson.

Evo i poretka prve desetorice. Vozačku i konstruktorsku ljestvicu potražite ovdje.

Do kraja sezone su još dvije utrke – u Japanu i Velikoj Britaniji. Loebu će biti dovoljno samo jedno treće mjesto kako bi osigurao petu uzastopnu titulu prvaka. Kako sada situacija stoji, na dobrom su putu i da Fodru oduzmu i konstruktorsku titulu. Odlična godina za Citroen…

Predzadnja sezonska reli utrka vozi se u Japanu, od 24-26. ovog mjeseca.