Testovi


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTestoviLancia Ypsilon 1.2 Gold – po prvi put s petorim vratima

Lancia Ypsilon 1.2 Gold – po prvi put s petorim vratima


Kolege s Automoto-portala testirali su novu Lanciu Ypsilon, model u najbrojnijem segmentu gradskih automobila. Značajno redizajnirana, prvi put s peterim vratima, najmanja Lancia nudi prepoznatljivi talijanski stil. Testirali smo model 1.2-litrenim benzincem i opremom Gold, vrijedan 102.980 kuna.
Stilski se nova Lancia oslanja na prethodni model, sa sličnim jajastim oblikom karoserije, ali dizajn joj je ipak dosta izmijenjen, tako da ne može biti zabune da se radi o novom automobilu.

Prepoznatljiva maska u obliku štita, tipična za Lancije, na vrhu ima kromiranu lajsnu s grbom, sa strane su izdužena prozirna svjetla, a donjim dijelom dominira široka crna mreža. Dobar dojam pojačavaj male maglenke, koje su opcijski dodatak kod prva dva paketa opreme.

Straga pažnju najviše privlači staklo na vratima prtljažnika, s dominirajućom crnom površinom. Razigrano dizajnirane svjetlosne jedinice se sa stražnje dijela protežu na bokove.

Najveća promjena odnosi se na broj vratiju, jer Ypsilonka je prvi put postala gradski automobil s pet vratiju, što nije bio slučaj s ranijim verzijama ovog auta. Na prvi pogled višak vratiju se ne vidi, jer kvake su ’skrivene’ visoku u rub vratiju.

S više vratiju dobiveno je i više centimetara u dužinu. Ne puno, ali ipak vrijednih šest centimetara, pa je Lancia Ypsilon sad dugačka 384 cm. Osovinski razmak ostao je 249 cm, a ista je i širina automobila od 167 cm. Kad već spominjemo mjere, dodat ćemo i visinu od 152 cm.

Svi ti centimetri rezultirali su prostranošću dostatnom za komotni smještaj četiri odrasle osobe. Stane naravno i peti putnik, ali komocija nije zajamčena. Dakle, ništa bolje niti gore nego kod konkurenata u klasi.

Prtljažnik je obujma 245 litara, dakle veličinom je dosta manjkav. Potrebu za prijevozom više robe može se ipak djelomično zadovoljiti jer se nasloni stražnjih sjedala mogu preklopiti (u omjeru 60:40), pa se može istovremeno mogu voziti tri osobe i veće stvari.

Lancia je uvijek nosila imidž luksuzne marke, čime je opravdavana viša cijena u odnosu na automobile slične veličina. Luksuz baš i nije riječ koja pristaje gradskom automobilu, pa ćemo radije istaknuti složenicu koju upotrebljavaju Talijani u promo-materijalima: Lancia Ypsilon je ‘fashion city car’. U slobodnom prijevodu – šminkerski gradski auto.

Koliko je u svemu luksuza i šminke, ostaje za procjenu svakom pojedinačno, jer kriteriji su različiti. Istina je da nova Ypsilonka u unutrašnjosti ima materijale kvalitetnije od većine konkurenata, početna oprema također je bolja, a sve to prati i viša početna cijena.

TEHNIČKI PODACI:
Dužina/širina/visina: 384 cm/167 cm/152 cm
Osovinski razmak: 239 cm
Obujam prtljažnika: 245 litara
Obujam motora: 1242 ccm
Maks. snaga: 51 kW (69 ks) / 5550 o/min
Maks. okr. moment: 102 Nm / 3000 o/min
Ubrzanje (0-100 km/h): 14,5 sek
Maks. brzina: 163 km/h
Potrošnja: 6,4/4,1/4,9 litara