Superautomobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliLancia New Stratos nakon 8 godina čekanja konačno ide u proizvodnju

Lancia New Stratos nakon 8 godina čekanja konačno ide u proizvodnju


Trebalo je proći dugih osam godina kako bi nova Lancia Stratos, za koji kažu kako je automobil iz neke druge dimenzije, ugleda svjetlo dana. I evo ga, u novom izgledu i limitiranoj ediciji.

Duga je i bogata povijest ovog automobila. Nastao je prije pedesetak godina, obožavan je i od starih i od mladih, a izuzetno je bio popularan i u brojnim trkaćim natjecanjima, pogotovo brdskim i reli utrkama. Inače, projekt nove Lancie je nazvan “New Stratos”, prvi je puta predstavljen davne 2010. godine, no čini se kako mu je trebalo punih osam godina kako bi sazrio u pravi proizvodni model.

Koliko ga možemo nazvati proizvodnim teško je reći jer se radi o vrlo ograničenoj količini od samo 25 primjeraka, što je najavio Paolo Garella iz Manifattura Automobili Torino (MAT). Kompanija je poznata po tome što su pomogli Scuderia Cameron Glickenhausu u razvoju modela SCG003, a trenutno rade s kompanijom Apolloi na njihovom fantastičnom modelu Intensa Emozione. Naravno, na red je došla i Lancia New Stratos (ili samo nova Lancia Stratos).

Detalji o ovom automobilu se čuvaju kao zmija noge, detalje će otkriti na 2018 Geneva International Motor Showu, a koji je na rasporedu 6. ožujka. Ono što smo uspjeli načuti je kako će cijeli biti napravljen od laganih karbon-fiberskih vlakana, ima odličan balans i precizno upravljanje.

Spominje se kako se ovaj automobil temelji na skraćenoj inačici Ferrarijeve F430 Scuderia platforme. Očekuje se Ferrarijev 4,3 litarski V8 od 532 konja smješten straga i u kombinaciji sa 6-brzinskim sekvencijalnim mjenjačem. Navodno je težak samo 1.250 kilograma.

Očekuje se kako će prvi od 25 modela nove Lancie Stratos biti isporučena tijekom travnja ove godine.