Novosti Vremeplov


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiLamborghini Miura SVJ iz 1971. može biti vaš za 2,5 milijuna dolara

Lamborghini Miura SVJ iz 1971. može biti vaš za 2,5 milijuna dolara


Na aukciji tvrtke RM Auctions za tjedan dana prodavat će se rijetki primjerak Lamborghinija Miure SVJ iz 1971. godine. Procjenjuje se da će biti prodan po cijeni između 2 i 2,6 milijuna dolara.

Miura je po nekima najljepši automobil u povijesti (iako se u raspravi o takvim titulama nemoguće dogovoriti s obzirom na količinu lijepih auta) i definitivno jedna od najvećih ikona automobilske industrije, pogotovo sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

SVJ verzija je posebna po tome što se radi o jako rijetkom automobilu (maksimalno sedam primjeraka), koji je nastao zbog želje da Lamborghini dobije model kojim će na trkaćoj stazi moći konkurirati tada nadmoćnim Ferrarijima i Porscheima. Projekt je pokrenuo Lamborghinijev testni vozač Bob Wallace.

U tvornici je prerađena Miura SV, a slovo J je dodano prema dodatku J FIA-inog pravilnika po kojem je automobil napravljen. No, veliki gazda Ferruccio Lamborghini nije se složio s projektom, nije bio zainteresiran za utrkivanje, pa je naložio uništavanje auta. Nasreću automobil je spašen i prodan milijunašu Alfredu Belponeu.

Priča o ovom autu se pročula među vlasnicima i fanovima talijanske marke, pa su neki od njih poželjeli specijalan tretman i pretvaranje Miure SV u Miuru SVJ. Prema različitim izvorima, napravljeno je 5 ili 7 ovakvih auta. Miuru je, usput da spomenemo, dizajnirao Bertone. Pogonski agregat je 4-litreni V12 sa 385 KS.

Automobil koji prodaje RM Auctions je rođen kao bijela Miura SV, a prilikom prerade u SVJ boja je promijenjena u crvenu. Promijenio je nekoliko vlasnika, u potpunosti je restauriran 2007. godine i dobio je certifikat iz Lamborghinija da se radi o originalu. Aktualni vlasnik kupio ga je 2010. godine, a za par dana želi ga proslijediti dalje. Ako ste zainteresirani, i ako imate oko 2,5 milijuna dolara, auto vas čeka 15. siječnja na aukciji u Arizoni.