Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiKrijesnica – biti vidljiv i biti sigurniji pješak u prometu!

Krijesnica – biti vidljiv i biti sigurniji pješak u prometu!


Krijesnica – biti vidljiv i biti sigurniji pješak u prometu!Jeste ikada bili kao pješak sudionik u prometu? Glupo pitanje, naravno da jeste! A jeste li ikada hodali po cesti bez nogostupa i osjećali kako jureći automobili prema vama ugrožavaju vaš život ili život vaše djece, obilazeći vas za dlaku? I taj je vaš odgovor potvrdan. Samo da znate, možete si puno pomoći. Čitajte dalje.

Jedan od najefikasniji i najjeftinijih "pomagala" za bolju vidljivost u prometu po mraku ili slaboj vidljivosti je – Krijesnica,  obasjavač za pješake, jednostavno sigurnosno sredstvo koje se drži u ruci prilikom šetnje po mračnim uvjetima. To je relativno novi proizvod u Hrvatskoj, a kojeg si možete priuštiti odmah i značajno povećati sigurnost vas i vaših najmilijih u prometu. Krijesnica je "prva pomoć" u sigurnosti pješaka u prometu noću, po mraku i danju za slabije vidljivosti (kiša, magla, snijeg). To je svijetleći predmet (privjesak) koji se upotrebljava za zaštitu pješaka u cestovnom prometu za slabije vidljivosti.

Krijesnica dolazi u četiri oblika: krug, kvadrat, medo i kornjača, te u pet boja: bijela, žuta, narančasta, zelena i plava. Refleksija, koja je glavna karakteristika Krijesnice, je "pojava vraćanja ili odbacivanja svijetla natrag od površine prema izvoru svijetla". Visoko kvalitetan retroreflektor vraća 95% odaslanog svijetla fara vozila. To znači da uvijek kada nosite Krijesnicu (retroreflektor) vi ste vidljivi oko 150 metara od kratkog svijetla i oko 300 metara od dugog svijetla. To vozaču daje dovoljno vremena da prepozna svako kretanje uz rub ceste, malo uspori i sigurno prođe kraj Vas. Ako ne nosite Krijesnicu vozač Vas teško može primijetiti na udaljenosti većoj od 25 metara, što je minimalna duljina kočenja za vozilo koje se kreće brzinom od 50 km/h.

Krijesnica može umanjiti rizik od nezgoda i cjenovno je jeftino sredstvo koje povećava osobnu sigurnost… jeftino je i djelotvorno životno osiguranje. Važno je napomenuti kako korištenje krijesnice preporučuje i Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Više informacija o krijesnici možete pronaći na njenoj službenoj internetskoj stranici, gdje je također možete naručiti i kupiti. Adresa je: www.krijesnica.info.

Krijesnica – biti vidljiv i biti sigurniji pješak u prometu!