Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaKradljivci automobila će se pouzdati i u tehnologiju kao što je sve popularniji NFC

Kradljivci automobila će se pouzdati i u tehnologiju kao što je sve popularniji NFC


Jedan od najgorih strahova novih automobila je kako ćete se jednog jutra probuditi i na parkiralištu nećete zateći svoj automobil! Zašto? Tehnologija je kriva!

Danas mnogi imaju smartphone, odnosno pametne telefone, a ako ga još nemate vjerojatno ćete ga uskoro kupiti. Mnogi od njih su opremljeni NFC tehnologijom (Near Field Communications) koja omogućuje bežični prijenos podataka na maloj daljini, a tu su i novi “ključevi” koji pale automobil na gumb, odnosno tipku (bez pravog fizičkog ključa).  Nije teško zaključiti kako upravo te nove tehnologije omogućuju još lakšu kraću automobila, tako da naša rečenica iz uvoda itekako ima smisla!

Ovo nije prazna priča, jer su na to upozorili neki sigurnosni stručnjaci koji smatraju kako NFC tehnologija (koju inače još zovu i “jednostavni WiFi”), zaista povećava opasnost od krađe. Iako se ova tehnologija već koristi za primjerice plaćanje računa, razmjenu podataka i sadržaja, postoji opravdana opasnost od “krađe koda” ili neki drugi način kako bi se ukrao nečiji automobil, primjerice jednostavnim reprogramiranjem.

Drugim riječima, za razliku od klasične krađe “obijanjem”, ovo je puno sofisticiraniji način jer možete napraviti novi elektronski ključ u nekoliko sekundi. Možda vam to još uvijek ne djeluje uvjerljivo, ali već su se počele pojavljivati prijave o krađi automobila, najviše BMW modela, a slijede Opel, Renault, Mercedes, Volkswagen, Toyota i Porsche. Neki njihovi vlasnici su također prijavili krađe pod “čudnim” uvjetima, tako da je krađa elektronskim putem izgledna.

Saznajemo kako je i tehnologija “programiranja” ključeva napredovala i sve je kompleksnija što lopovima otežava posao, no i kradljivci se educiraju i uče kako se i tome može doskočiti.

Postoji li rješenje. Ima ih više. Za početak, pokušajte parkirati vozilo na dobro vidljivim mjestima. Zaštitite svoje vozilo dodatnom zaštitom “fizičkog” zaključavanja (primjerice upravljača), ugradite alarm, ugradite GPS uređaj za praćenje.

Ili kupite Jugića, onda više nemate brige…