Superautomobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliKoenigsegg Agera za 15. rođendan

Koenigsegg Agera za 15. rođendan


Koenigsegg Agera za 15. rođendanŠvedska manufaktura za proizvodnju superautomobila proslavlja 15 godina postojanja, a slavljenički model bit će Agera. Ime automobila na švedskom znači ‘djelovati’ i simbolizira filozofiju tvrtke koju vodi Christian Koenigsegg. Naziv automobila ima veze i s grčkom riječi ‘ageratos’, koja znači ‘bezvremenski.

Inače naziv možemo povezati i s korištenjem koncepcije i oblika originalnog modela CC, ali s novim elementima i stilskim dodacima koji Ageru pretvaraju u superautomobil budućnosti.

Kod razvoja Agere inžinjeri su bili fokusirani na poboljšanje superiornih performansi dosadašnjih automobila iz njihove radionice, prvenstveno brzine u zavojima, kočenja i prilagodljivosti cijelog vozila. U razvoju su blisko surađivali s Michelinom, kako bi i gume, koje su jedina veza automobila s cestom, bile na vrhunskoj razini. Dio kočionog sustava je prilagodljivi ABS, a keramički diskovi su promjera 392 mm sprijeda i 380 mm straga. Novi Traction control je najbrži od svih, a automatski se prilagođava različitim uvjetima na cesti i stilu vožnje, a postavke je moguće podesiti i ručno.

Motor je po običaju V8, a uz pomoći Twin Turbo tehnologije razvija 910 konjskih snaga. Maksimalni okretni moment od 1100 Nm doseže se pri 5100 okretaja, ali u području od 2680 do 6100 okretaja dostupno je više od 1000 Nm.

U unutrašnjosti automobila je razvijen jedinstveni sustav osvjetljenja, tvz. Ghost light. Središnja je konzola napravljena od ugljičnih vlakana, a na njoj su multifunkcionalni informacijski izbornik i ekran.

Agera će se proizvoditi paralelno s modelima CCX i CCXR, tako da će naručiteljima biti ponuđene brojne mogućnosti personaliziranja. Na sajmu u Ženevi pokazan će biti prototip, a proizvodni će model biti predstavljen najesen.

Koenigsegg Agera za 15. rođendan

Koenigsegg Agera za 15. rođendan

Koenigsegg Agera za 15. rođendan

Koenigsegg Agera za 15. rođendan