Superautomobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliKoenigsegg Agera S – Šveđani najavili novi superautomobil, nasljednik je modela Agera R?

Koenigsegg Agera S – Šveđani najavili novi superautomobil, nasljednik je modela Agera R?


Švedski proizvođač superautomobila Koenigsegg ovih je dana objavio službene podatke svog novog modela, iako je “privatno” predstavljen još 2012. godine. Došla nam je Agera S.

Novi superautomobil bi mogli smjestiti između standardnog modela Agera i top modela Agera R, tako da Agera S nije njegov nasljednik nego “nešto između”. I ovo je roadster, što znači da ima tvrdi krov koji možete skinuti i napraviti od njega kabriolet. Kako god, radi se o sjajnom superautomobilu.

Zanimljivo je da je ovaj superautomobil u prvom redu napravljen za tržišta koja nemaju E85 gorivo, odnosno ona azijska. Možemo reći kako Agera S ima sve karakteristike kao i Agera R, uz dodatnu fleksibilnost kod goriva. Azijsk benzinske pumpe imaju slabije gorivo do E85, tako da je snaga motora pala na 1.016 konja (umjesti 1.140 konja).

Koenigsegg Agera S 02

Od 0-100 km/h ubrzava za 2,9 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 403 km/h, uz težinu od 1.418 kilograma. Podsjetimo se kako se pod haubom nalazi twin turbo-punjeni 5,0 litarski V8 motor s pogonom na zadnjim kotačima, te je spojem na 7-brzinski mjenjač s dvostrukom spojkom i elektronskim diferencijalom. Motor je smješten u sredini, šasija je napravljena od jednog dijela i od karbon-fiberskih i aluminijskih materijala.

Isto tako, zanimljivo je kako su napravljena dva modela, za vožnju lijevom i desnom stranom ceste, jer u Aziji ima dosta zemalja gdje se vozi lijevom, a u mnogima i desnom stranom.

Inače, znate li što znači “agera”? Dolazi od grčke riječi “ageratos”, a u slobodnom prijevodu znači “preuzeti akciju” 🙂