Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiKia Optima i Rio Sport Sedan stigli u Hrvatsku, cijene solidne

Kia Optima i Rio Sport Sedan stigli u Hrvatsku, cijene solidne


Sada već treća generacija modela Optima napokon je stigla na europsko tržište. Nakon nevjerojatnog interesa na korejskom i američkom tržištu, Kia je konačno posljednju generaciju dovela i na europsko tržište. To je bilo moguće tek nakon što je Kia otvorila novu tvornicu u američkom gradu West Pointu.

Kia Optima je limuzina D segmenta ukupne dužine 4845 mm i međuosovinskog razmaka od čak 2795 mm, što je osnovni preduvijet za iznimno prostran i udoban automobil ove klase. Dizajn potpisuje njemački dizajner Peter Schreyer, a upravo su iznimno privlačne linije rezultirale takvom potražnjom za novom Optimom.

No dizajn nije jedini adut s kojim Optima privlači kupce. Već prvi pogled na interijer otkriva nam iznimnu prostranost i kvalitetne materijale, kakve vidimo na automobilima premium segmenta. Doduše, tek poneki komadić plastike u unutrašnjosti podsjetit će vas da ste u ‘prosječnom’ automobilu. Naravno, takav osjećaj možemo zahvaliti iznimno bogatoj i da tako kažemo, potpunoj opremljenosti Optime.

Kia Optima na našem tržištu dolazi s dva paketa opreme, a već osnovni SX paket nudi pregršt sigurnosne i komforne opreme. Tako se već u osnovnom paketu nalaze svi sigurnosni sustavi (VSM, ESC, TCS, HAC, ABS, BAS, EBD i ESS) bitni za kontrolu stabilnosti i sigurno zaustavljanje, zatim prednji i bočni zračni jastuci, te zračne zavjese. Što se udobnosti tiče, popis nastavljamo dvozonskim klima uređajem, grijanjem i hlađenjem vozačkog sjedala, kamerom za vožnju unatrag, alu naplatcima i brojnim drugim tehnološkim i komfornim riješenjima.

Skuplji TX paket opreme dodatno nudi sportski naglašenije detalje eksterijera, Xsenon svjetla, sustav za pomoć pri parkiranju, navigacijski sustav, Infinity premium audio sustav, 18 inčne alu naplatke i još dosta opreme. Cijena osnovnog SX modela iznosi 214.990 kuna, dok je skuplja i opremljenija verzija 249.990 kuna.

Za sada je u ponudi samo jedan agregat, a riječ je o 1.7 litrenom dizelašu koji razvija 136 konjskih snaga i 330 Nm okretnog momenta. Naknadno se očekuje dolazak benzinca sa 170 konjskih snaga, a neslužbeno smo doznali da Kia već testira snažniju verziju već spomenutog dizelaša s oko 170 konja. Uz sve modele standardni je manualni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, a moguća je i nadoplata za automatski mjenjač u iznosu od 10.000 kuna.

Drugi novitet na tržištu je Kia Sport Sedan, a kao i što ime govori, riječ je o četverovratnoj izvedbi koja dolazi s pet paketa opreme i dva benzinska agregata. Kod ovog modela najzanimljiviji je svakako prtljažni prostor, koji iznosi 389 litara obujma.

Pogonski agregati su 1.25 litreni agregat s 85 i 1.4 litreni sa 109 konjskih snaga. Slabiji dolazi s manualnim mjenjačem s pet stupnjeva, dok uz snažniji agregat dolazi mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa. Cijena osnovnog modela iznosi 99.990 kuna, dok je najopremljeniji TX s 1.4 litrenim agregatom 125.990 kuna.

Izvor: Automoto-portal.hr