HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosportKarting: Damian Sekulić – već 12 godina višestruki državni prvak i jedan od najvećih talenata

Karting: Damian Sekulić – već 12 godina višestruki državni prvak i jedan od najvećih talenata


Jedan je od najtalentiranijih hrvatskih vozača, najmlađi osvajač Zlatne kacige u povijesti Hrvatske – prestižne nagrade HAKS-a i definitivno jedan od najperspektivnih hrvatskih vozača. Riječ je naravno o kartingašu Damianu Sekuliću.

Ovaj 12-godišnjak iz Ivanić-Grada, mladi članu poznate automobilističke obitelji Sekulić, već četvrtu godinu uzastopno osvaja naslov Prvaka Hrvatske u svojoj klasi. Veliki rezultat naravno nije došao sam od sebe i iza njega kriju se dani i dani treniranja, testiranja i nastupanja, kao i brojna odricanja mladog člana AMKK „Cobra Virovitica“ i njegove obitelji.

Evo nekoliko crtica iz intervjua s Damianom…

Što trebamo znati o Damianu Sekuliću?
Rođen sam 27.06.2001. Živim s mamom, tatom i bratom u Ivanić-Gradu. Idem u osnovnu školu Stjepana Basaričeka u 5.a razred.

Vratimo se malo u prošlost i prisjetimo se tvojih prvih kontakata s autosportom?

Moji su prvi kontakti s autosportom bili kad sam odlazio navijati za mojeg tatu na auto utrke. A u karting sam sjeo prvi puta kad je moja teta Tea Vidanec 2005. vozila karting utrke. Sjećam se da nisam mogao doći do pedala u njezinom kartu pa su mama ili tata trčali za mnom i šipkom davali gas. Brzo nakon toga su mi kupili moj prvi karting 50 ccm.

Klase, rezultati i klubovi za koje si vozio?
Počeo sam trenirati 2005. godine u klasi mini 50, a 2006. sam vozio svoju prvu utrku. U toj klasi sam bio i 2007. godine, a onda sam htio malo brži karting. Do tada sam nastupao sam u Sportstil-u, jer u Hrvatskoj nije bilo male klase. 2008. godine počeo sam voziti Prvenstvo Hrvatske u klasi 60 ccm, a usporedno sam vozio i Sportstil kup u Sloveniji i Hrvatskoj, te se motao oko 5.mjesta. Bolji rezultati došli su 2009. godine kad sam pobijedio na svim natjecanjima u Prvenstvu Hrvatske u svojoj klasi. Pobjede u 2009., 2010. i 2011. donijele su mi ”Zlatnu kacigu HAKS-a”. Ukupni sam pobjednik u svojoj klasi i 2012. godine.
Do 2009. godine sam nastupao za AK Zelinu i KK Novi Marof, a od 2010. godine član sam AKK Cobra Virovitica.

Tko te prati na natjecanjima, tko je najveća podrška i pomoć u automobilskom boksu?
Na natjecanjima me prate mama, tata i moj mlađi brat Adrian. Svi su mi velika pomoć i podrška u boksu. Nisu samo promatrači, nego često svi znaju imati zamazane ruke od popravljanja kartinga ili slaganja setup-a.

Tko danas grize više za karting – ti ili roditelji ili zajedno???
Ja imam jako veliku volju trenirati i voziti utrke, a roditelji me podržavaju. Naravno da svi ”idemo na pobjedu”, jer u ovom sportu oni koji žele biti naprijed, moraju ”gristi”.

Ovo nije cijeli intervju. Zahvaljujemo se RIautosportu na materijalu, a cijeli intervju pročitajte na njihovim stranicama na ovoj adresi. A mi ćemo dodati – samo naprijed, Damiane!!!

Izvor i foto: RIautosport