Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaKako izgleda automobilski motor snimljen termalnim kamerama FLIR Systemsa

Kako izgleda automobilski motor snimljen termalnim kamerama FLIR Systemsa


Ovo možete napraviti i sami kod kuće, ako ste vlasnik ove termalne kamere FLIR Systemsa. Ma, sigurno je imate, cijena FLIR T1K kamere jee tek 40-55 tisuća američkih dolara 🙂

Kažu kako se motori novih automobila brže zagrijavaju. Jedan od razloga svakako je i sve veća snaga motora na manjem bloku, odnosno više konja na manjoj litraži motora. S druge strane, masovna serijska proizvodnja i kratkotrajniji materijali dovode do toga da i današnji automobili polako postaju potrošna roba.

Nešto se slično događa i u svijetu mobilnih uređaja – nekadašnje stare Nokije i drugi mobiteli i danas potpuno normalno rade i nakon desetak godina korištenja, dok ćete vrlo teško pronaći smartfon koji je stariji od 2-3 godine. Ako paralelu ponovo vratimo u svijet automobila, postavite sami sebi pitanje – koji će od današnjih automobila postati oldtimer? Po nama, niti jedan… 🙂

Vratimo se mi na naš motor koji je sniman s FLIR T1K termalnom kamerom, a kao testni motori uzeti su Subaru Crosstrek i Honda S2000. Moramo priznati kako su snimke i dobivene brojke prilično zanimljive i definitivno nesvakidašnje.

Nećemo vam objašnjavati što ćete vidjeti na videu, pogledajte sami. Zgodno je spomenuti i kako novi CAT S60 pametni telefon ima ugrađenu FLIR kameru.