Moto


Nalazite se ovdje: Početna stranicaMotoJorge Lorenzo pobijedio u Španjolskoj, Marc Marquez ponovo MotoGP svjetski prvak

Jorge Lorenzo pobijedio u Španjolskoj, Marc Marquez ponovo MotoGP svjetski prvak


Bivši svjetski prvak ništa nije prepustio slučaju. Prvi je ušao u prvi zavoj i od tada samo bježao ostatku ekipe. No, prava se utrka odigravala iza njega gdje se najbolje snašao drugi “domaći dečko” i novi svjetski prvak – Marc Marquez.

Marquez je titulu već osigurao nekoliko utrka prije kraja. No, posljednja sezonska MotoGP utrka vozila se u Španjoljskoj, domaćem terenu za Lorenza i Marqueza. Već nakon prvog kruga bilo je jasno kako je Jorge Lorenzo (Yamaha) van konkurencije. No, prava se drama odigravala iza njega, od drugog do šestog mjesta gdje su se nalazili Andrea Iannone (Ducati), Maverick Vinales (Suzuki), Valentino Rossi (Yamaha), Marc Marquez (Honda) i Andrea Divizioso (Ducati), Ta se petorka nakon nekoliko krugova odvojila od ostatka ekipe.

Rossi je brzo potegnuo na treće mjesto, ispred Vinalesa, a u slijedećem zavoju to je napravio i Marquez. Najžešća se borba vodila između “The Maniaca” i “The Doctora” koji su vodili opasnu borbu za 2. i 3. mjesto. Rossi je bio jači u zavojima, a Iannone na ravnom zahvaljujući moćnom Ducatiju. Vozilo se na nož, na milimetar, bilo je užitak gledati njihova nadmudrivanja do negdje 15. kruga, kada je inicijativu preuzeo Marquez koji je obišao i Rossija i Iannonea te se malo odvojio na drugom mjestu. U otprilike isto vrijeme Divizioso popušta i zaostaje za četvorkom koju je pratio.

U međuvremenu je vodeći Lorenzo sakupio  prednost od oko 5 sekundi što mu je praktički bilo dovoljno za pobjedu, iako to krajem utrke nije tako izgledalo. Čini se kako je Marquez odabrao bolje gume, imao je tvrdu prednju gumu u odnosu na “middle” gume koje je imao ostatak spomenute ekipe, tako da ih je uspio prestići i početi stizati vodećeg Lorenza. No, nedostajalo mu je krug ili dva da ga i dostigne.

Pobjeda je pripala Lorenzu, prvenstvo Marquezu, Rossi je na ljestvici vozača završio drugi. Kraj je MotoGP sezone, ovo je bila posljednja utrka. Očekuje nas pauza negdje do ožujka 2017. godine, kada kreće prva utrka iduće sezone, najvjerojatnije u Qataru. Naravno, očekuju nas i promjene u timovima, prelasci vozača, no o tome ćemo detaljnije u mjesecima koji dolaze.

Do tada evo rezultata.

jorge-lorenzo-pobijedio-u-spanjolskoj-marc-marquez-ponovo-motogp-svjetski-prvak-02

jorge-lorenzo-pobijedio-u-spanjolskoj-marc-marquez-ponovo-motogp-svjetski-prvak-03