Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaJaguar Land Rover pokazao tehnologiju ‘prozirnih’ A nosača

Jaguar Land Rover pokazao tehnologiju ‘prozirnih’ A nosača


Jaguar Land Rover pokazao je novu tehnologiju nazvanu ‘360 Virtual Urban Windscreen’, dio koje su ‘prozirni’ A nosači.

Nosači naravno nisu prozirni, nego je izveden trik s vanjskim kamerama koje pokrivaju prednji lijevi ili desni kut, odnosno mrtve kuteve koji su inače skriveni od vida A nosačima, a zatim se snimljena slika prikazuje na ekranima ugrađenima u A nosače. Zapravo jednostavna ideja!

Zahvaljujući ovom izumu vozači imaju bolju preglednost s prednje strane, pogotovo na točkama koje su inače skrivene, pa lakše uočavaju pješake, bicikliste, druge automobile i sve ostale objekte u prometu, a to automatski znači manju rizik od nesreća. Sustav je tako napravljen da se, ovisno o zakretanju volana i okretanju glave, ‘prozirnim’ napravi lijevi ili desni nosač.

Još prije je Jaguar Land Rover predstavio ‘prozirnu haubu’ na konceptu Discovery Vision, odnosno primijenjena je ista ova tehnologija s kamerama. Kamere na prednjoj maski snimaju što ima neposredno ispred automobila, na prostoru kojeg vozač inače ne vidi, a slika se pokazuje na head-up displayu na vjetrobranskom staklu.

Još jedna novotarija britanskog proizvođača koja je u razvojnoj fazi je Follow-Me Ghost Car Navigation, odnosno navigacija koja projicira sliku zamišljenog automobila ispred vašeg automobila, a na vama je samo da ga pratite do zadanog odredišta.