Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiIRU međunarodni godišnji seminar seminar za profesionalne vozače održan u Zagrebu

IRU međunarodni godišnji seminar seminar za profesionalne vozače održan u Zagrebu


Seminar je pohodilo više od 100 polaznika iz 32 države svijeta, uključujući i predstavnike iz Rusije, Francuske, Katara, Omana, Poljske, Belgije, Nizozemske, ali i Hrvatske.

6. i 7. lipnja na ORYX Centru za sigurnu vožnju, održan je godišnji seminar za profesionalne vozače u cestovnom prijevozu pod nazivom „Smart people and Smart Practices for Smart Businesses“ u organizaciji International Road Transport Union iz Ženeve, svjetske udruge prijevozničke industrije. Osim seminara, održane su i praktične radionice na temu EKO vožnje koje su omogućile vrijednu međunarodnu razmjenu iskustva.

Dvodnevni seminar i radionice podržao je i visoki predstavnik Europske komisije g. Gilles Bergot iz odjela za cestovnu sigurnost, naglasivši važnost sustava periodičke izobrazbe vozača kao bitnog u podizanju standarda europskih prijevoznika, te treninge EKO vožnje i sve prednosti koje oni nude – smanjenje operativnih troškova prijevozničke industrije, smanjenje emisije stakleničkih plinova i ostalo.

S tim komentarima složio se i g. Vjekoslav Bolanča, Načelnik Odjela sigurnosti prometa pri Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture: „Ne samo profesionalni vozači, već i svaki pojedinac koji upravlja vozilom bi trebao proći obuku i na taj način doprinjeti sigurnosti u prometu.“

Ivan Zubak, predsjednik Uprave ORYX Grupe iskoristio je skup kako bi podsjetio sve prisutne o obvezama i rokovima koje je Republika Hrvatska preuzela u sklopu poglavlja 23 pregovora o ulasku u EU, a koje se odnose na početne kvalifikacije i periodičku izobrazbu profesionalnih vozača. „Ukoliko Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture uskoro ne usvoji sve preostale zakonske akte koji reguliraju tematiku izobrazbe profesionalnih vozača, hrvatska prijevoznička industrija mogla bi se naći u velikom problemu kao potpuno nekonkurentna“, izjavio je g. Zubak upozorivši na važnost uloge Ministarstva.

Ovom prigodom IRU je uručio ORYX Grupi vrijedan certifikat za provođenje treninga EKO vožnje po IRU standardima kao dokaz najviše razine standarda u pružanju usluga.