Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiInternational Engine of the Year 2011 – na izboru dominirali Fiat i Ferrari

International Engine of the Year 2011 – na izboru dominirali Fiat i Ferrari


Čini se kako Talijani itekako imaju razloga za veselje, pogotovo kada govorimo o automobilskim pogonima. Naime, Fiat grupa je pobjednik ovogodišnjeg izbora ‘Motora godine’. Evo detalja.

Osim što je Fiatov dvocilindarski TwinAir motor dobio glavnu nagradu, ukupno je grupacija dobila šest nagrada, odnosno čak četiri je dobio spomenuti Fiatov motor, a dvije Ferrari za V8 motor iz modela 458 Italia.

Žiri koji se sastoji od 76 specijaliziranih automobilskih novinara i industrijskih eksperata iz 36 zemalja glavnu je nagradu ‘International Engine of the Year 2011′ dodijelio Fiatovom dvocilindarskom TwinAir benzinskom motoru obujma 875 ccm. U generalnoj konkurenciji drugo je mjesto osvojio Volkswagenov motor 1.4 TSI, a treće Ferrarijev 4.5-litreni V8.

TwinAir motor također je pobjednik kategorije motora do 1000 ccm, kategorije ‘Najbolji novi motor’ i kategorije ‘Najbolji zeleni motor’. Ovaj fenomenalni motor, koji s turbom ima snagu od 85 KS, trenutno je dostupan s Fiatom 500 i Fiatom 500C, a uskoro i na Lanciji Ypsilon. Uskoro će ponuda biti proširena atmosferskom verzijom sa 65 KS, još jednim turbakom sa 105 KS te bi-fuel verzijom s 80 KS.

Trijumf Fiat grupe nadopunila je Ferrarijeva pobjeda u kategorijama motora obujma iznad 4 litre te u kategoriji Best Performance Engine. Preostale nagrade dobili su Volkswagenov 1.4 TSI, BMW-ov 2.0 Twin Turbo Diesel, Audijev 2.5-litreni turbo benzinac, BMW-ov 3.0 DI Twin Turbo i BMW-ov 4.0-litreni V8.

Sve rezultate možete pogledati ovdje.

Izvor: Automoto-portal.hr