Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaIntel Developer Forum 2016 i priča o razvoju autonomne vožnje

Intel Developer Forum 2016 i priča o razvoju autonomne vožnje


Tehnologija na velika vrata ulazi i u automobile. Kako će automobili budućosti voziti po cesti i hoće li im trebati vozači? Svoju su vizuju predstavili Intelovci na svom Intel Developer Forumu (IDF 2016).

Intel je istaknuo svoju jedinstvenu poziciju koja ga čini spremnim za ponudu najsveobuhvatnijeg skupa rješenja za autonomnu vožnju kojim će se pogoniti inteligentne značajke koje su temelj “stvari”, mreže i oblaka. Prvu je raspravu moderirao Doug Davis, viši potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela Internet of Things Group.

Sljedeće rasprave moderirali su Diane Bryant, izvršna potpredsjednica i generalna direktorica odjela Data Center Group, koja je objasnila povezanost između “stvari” i podatkovnih centara, uključujući rješenja za strojno i hijerarhijsko učenje, Doug Fisher, viši potpredsjednik i generalni direktor odjela Software and Services Group, koji je govorio o budućnosti koju će karakterizirati naglašena stvarnost utemeljena na programskoj opremi, te Asha R. Keddy, potpredsjednica odjela Client and Internet of Things Businesses i Systems Architecture Group i generalna direktorica zadužena za tehnologije nove generacije i standarde, koja je svojim izlaganjem zaključila jutarnji dio programa, a u njemu je sažela mrežne potrebe i razvoj tehnologije 5G.

Našim će se cestama do 2030. godine kretati 120 milijuna vozila s različitim stupnjevima autonomije, što će imati velik društveni i gospodarski učinak. Intel je iznio svoja predviđanja o gospodarskom valu koji bi američkom gospodarstvu mogao donijeti uštede od 1,3 bilijuna USD, dobit u pogledu produktivnosti od 507 milijardi USD, smanjenje troškova povezanih s prometnim nesrećama od 488 milijardi USD i uštede zahvaljujući većoj produktivnosti zbog smanjenja gužvi od 138 milijardi USD1.

Intel i autonomna vožnja 02

Govorilo se o Intelovu raznovrsnom portfelju energetski učinkovitih silicijskih proizvoda, globalnim partnerstvima s vodećim telekomunikacijskim i automobilskim tvrtkama kojima se želi ponuditi integrirana prototipna rješenja utemeljena na tehnologiji 5G kojima će se zajamčiti spremnost mreže te obećavajućim izgledima koje nude podatkovni centri glede uspješne pohrane, razmjene i zaštite dosad neviđenih količina podataka koji će se usmjeravati u algoritme za hijerarhijsko učenje radi uvježbavanja vozila.