Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliI.DE.A Institute Sofia Concept u Ženevi

I.DE.A Institute Sofia Concept u Ženevi


I.DE.A Institute Sofia Concept u ŽeneviZanimljiv konceptualni uradak dolazi nam iz torinskog I.DE.A Institutea, talijanske dizajnerske kuće koja je manje poznata, ali koja u svom portfelju ima vrlo zanimljive uratke. Najnoviji predstavljaju na auto salonu u Ženevi, a radi se o hibridnom konceptu kojeg su nazvali Sofia i na čiji su razvoj utjecali brojni talijanski automobili.

Dizajnerska kuća svoje sjedište ima u mjestu Moncalieri, na periferiji Torina, a posljednjih je 20-ak godina imala neke vrlo zanimljive dizajnerske uratke, naravno u prototip ili konceptualnim fazama. Sofia je sedan četverosjed razvijen oko hibridnog pogona. Možda će nekima od vas dizajn djelovati "ženskasto", što u stvari i je. Ipak, moramo spomenuti kako se radi samo o dizajnerskom uratku koji se vjerojatno nikad neće pojaviti na cesti.

Neki će se opet pitati zašto se uopće onda rade takvi automobili, odgovor niti mi neznamo, vjerojatno da se pokaže dizajnerski raskoš. To je otprilike potvrdio i Pietro Lardini, predsjednik I.DE.A Institutea, koji je jednostavno rekao kako su željeli pokazati sav talent i raskoš njihovih kreativnih dizajnera. Ipak, kako sve ne bi ostalo na konceptima, institut se priprema za suradnju s nekoliko vodećih svjetskih automobilskih kuća u Europi, Aziji i Južnoj Americi.

Na kraju, evo i kratki pregled konceptualnih uradaka koje su predstavili u proteklih 20-ak godina.
    * 1988 Fiat Tipo
    * 1989 Lancia Dedra
    * 1990 Fiat Tempra
    * 1992 Alfa Romeo 155
    * 1993 Lancia Delta
    * 1993 Nissan Terrano II/Ford Maverick
    * 1994 Lancia Kappa
    * 1995 Daihatsu Move
    * 1996 Fiat Palio
    * 1997 Daewoo Nubira
    * 1998 Tata Indica
    * 2000 Kia Rio
    * 2002 Tata Indigo
    * 2008 Tata Nano

I.DE.A Institute Sofia Concept u Ženevi