Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliHT instalirao pet punionica za električna vozila u Velikoj Gorici

HT instalirao pet punionica za električna vozila u Velikoj Gorici


Nove punionice dio su napredne mreže od 20 punionica koje je instalirao i pustio u pogon Hrvatski Telekom. HT osigurava aktivan pristup za 31 javnu dostupnu punionicu.

Otvorenjem pet novih punionica za električna vozila na području Velike Gorice, mreža punionica u Hrvatskoj povećana je na 71 javno dostupnu punionicu u 27 gradova, opremljenih sa 119 utičnica. Punionice u Velikoj Gorici dio su napredne mreže od 20 punionica koje je instalirao i pustio u pogon Hrvatski Telekom, te uz to omogućava aktivan pristup prema 31 javno dostupne punionice.

Prvu punionicu je, obilježavajući tako Dan e-mobilnosti Velike Gorice ,23. listopada, na parkiralištu ispred Pučkog otvorenog učilišta svečano otvorio gradonačelnik Dražen Barišić.

„Velika Gorica ulaže velike napore kako bismo postali što zeleniji grad, u čemu veliku ulogu ima i smanjenje potrošnje fosilnih goriva u prometu. Iako na našim ulicama još nema mnogo električnih vozila, vjerujem da će ove punionice potaknuti građane da se u većem broju odluče za ekološki prihvatljiviji prijevoz i tako pomognu ostvarenju zajedničkog cilja preobrazbe Velike Gorice u još pametniji i čistiji grad“, istaknuo je gradonačelnik Barišić.

Hrvatski Telekom dosad je pustio u pogon punionice u Zagrebu, Samoboru, Gospiću, Rijeci, Splitu, Kaštel Štafiliću, Makarskoj i Velikoj Gorici. Njihovim je korištenjem smanjena potrošnja naftnih derivata za 4500 litara, a time i opterećenje na okoliš od tri tone manje emisija CO2. HT do kraja godine planira otvoriti još 10 novih punionica s naprednim ICT sustavom koji će osigurati jedinstveni pristup infrastrukturi.

HT instalirao pet punionica za električna vozila u Velikoj Gorici 02

„Korisnici električnih vozila mogu danas pristupiti punionicama putem korisničkih RFID kartica, s kojima je punjenje još uvijek besplatno. Pristup infrastrukturi uskoro će se omogućiti putem jedinstvene SMS platforme, ali i globalne aplikacije za pametne telefone. Tako će se omogućiti naplata usluge punjenja i kompletna pripadajuća korisnička podrška“, pojasnio je Dino Novosel iz HT-a.

U razdoblju od srpnja 2011. do rujna 2015. na svim punionicama u portfelju HT-a registrirano je 875 sesija punjenja i isporučeno 6312 kWh električne energije, čime je osigurano preko 50.000 kilometara dometa korisnicima električnih vozila. Prosječno vrijeme punjenja iznosilo je 65 minuta. Na priključnoj snazi od 22 kW ostvareno je svega 25 posto punjenja, što pokazuje da većina od sadašnjih tristotinjak električnih vozila u Hrvatskoj još uvijek ne podržava superbrza punjenja. Stoga najzastupljenije punionice s priključnim snagama do 22kW po utičnici dodatno opravdavaju svrhu svog postojanja, s obzirom da omogućavaju minimalno opterećenje elektrodistribucijskog sustava, istovremeno potičući građane na ekološki prihvatljiviju vožnju.

Popis kompletne infrastrukture punionica za električna vozila, zajedno s detaljnim korisničkim uputama, dostupan je na www.puni.hr, a za personaliziranu RFID karticu, kojom se omogućava pristup punionicama, dovoljno je uputiti korisnički zahtjev na e-mobility@t.ht.hr.