HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosportHrvatski autosport u 2012. godini – sezona je bila bolja od očekivane, a 2013?

Hrvatski autosport u 2012. godini – sezona je bila bolja od očekivane, a 2013?


U totalnoj suši vijesti s domaćih autosportskih borilišta pokušali smo istražiti što ovih dana pišu hrvatski autosport portali. Sezona 2012 bila je prilično zanimljiva, a nadamo se da će 2013. biti još “življa”.

Ako se kratko osvrnemo na trkaću 2012. godinu, ona je bila izazovna, kako se to danas popularno kaže. Kriza i dalje potresa automobilsku industriju, sponzora i pokrovitelja je sve manje, a utrke se u Hrvatskoj održavaju na granici mogućeg. No, u poplavi negativnih vijesti, odlučili smo se pohvaliti sve prošlogodišnje organizatore utrka u bilo kojoj klasi.

Zašto? Pa, zato jer to oni i zaslužuju! U ovako teškim vremenima održati toliko velik broj utrka nije mala stvar. Mnoge su ove godine bile izuzetno atraktivne, primjerice tradicionalno odlična buzetska brdska utrka ili posljednja reli utrka u Svetoj Nedelji, na kojima je bila i redakcija Automanije. Uživali smo i na velikogoričkom i varaždinskom 402 Street Raceu, snimili smo pregršt videa koje ste gledali u tisućama. Sve u svemu, sezona uopće nije bila loša, zato još jednom sve pohvale organizatorima.

Isto tako, interesirao nas je još jedan podatak – što trenutno rade hrvatski web portali koji prate hrvatski autosport. Inače, onih “pravih” se može nabrojiti na prste jedne ruke. Koliko su oni aktivni u “mrtvom” dijelu sezone, kada nema utrka? Ubrzo smo dobili odgovor koji nas je pomalo i razočarao. Pogađate li, što se događa na najjačim hrvatskim autosport portalima. Odgovor je – ništa!

Kako smo to istražili? Jednostavno, bez puno komplicirane filozofije, to možete i vi. Otvorili smo Google i upisali pojam “hrvatski autosport”, a kao rezultat smo (valjda) dobili ispis najrelevantnijih autosportskih portala. Kliknuli smo na svakog od njih (autosport.hr, racing.hr, riautosport.hr, haks.hr,…) i došli do zaključka kako se u Hrvatskoj u ovom trenutku ne događa ništa. Jesu li online (i drugi) mediji za to krivi? Jesu. I nisu. primjerice, mogli su pokušati “iskopati” neku informaciju o pojedinom prvenstvu, intervju s nekim timom, najavom za sezonu 2013, bilo što, ali nismo pronašli baš ništa. Ili točnije jedan članak koji nije vrijedan spomena. Kako ne bi bilo greške i licemjerja, i mi na Automaniji pratimo hrvatski autosport i nismo pronašli niti jednu relevantnu informaciju iz HRautosporta. Sram nas bilo, ali barem to priznajemo… i pokušavamo se izvući ovim člankom… 🙂

Čini se kako smo ipak vrijedniji i  imamo informaciju više. Naime, upravo danas je objavljen proglas upućen svim organizatorima automobilističkih natjecanja pod ingerencijom HAKS-a da je na sjednici OAŠ-a održanoj 27.12.2012. godine donesena odluka o produljenju roka za prijave u kalendar natjecanja za 2013. godinu. Novi rok za dostavu prijava jest 15.01.2013. i to za discipline:
A01 – kružne auto utrke (do 4 natjecanja)
A03 – auto rally (do 8 natjecanja)
A04 – autocross (do 4 natjecanja)
A11 – kronometar (do 8 natjecanja)
Sve prijave koje će biti zaprimljene nakon zadanog roka, neće biti razmatrane. Organizatori – javite se!

Ono što još uspjeli neslužbeno saznati u razgovoru s nekim timovima i organizatorima je da će sezona 2013 u hrvatskom auto sportu biti “mršavija”, ukratko rečeno. S timovima s kojima surađujemo (a neke i medijski pokrivamo) najavljuju, očekujui nadaju se boljoj sezoni, kako organizacijski tako i po rezultatima, pa se i mi nadamo da će im se želje i ostvariti.

Nadamo se kako će uskoro HAKS objaviti i novi kalendar za 2013. godinu, tako da ćemo koliko-toliko vidjeti na čemu smo. Uz sportski pozdrav čujemo se nekom drugom prilikom u našoj rubrici HRautosport…

U međuvremenu, uživajte i u nekoliko video priloga koje smo snimili prošle godine, po našem izboru. A iduće godine očekujte još više foto i video materijala na Automaniji, i to uz još bolju kvalitetu jer smo kupili novu opremu 🙂