Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiHrvatski autoklub: Skupština HAK-a usvojila novi Statut
Hrvatski autoklub

Hrvatski autoklub: Skupština HAK-a usvojila novi Statut


Na sjednici je bilo prisutno 37 od ukupno 45 članova Skupštine a nakon konstruktivne i demokratske rasprave o amandmanima, Hrvatski autoklub je dobio novi prijedlog Statuta koji je pripremio Upravni odbor udruge.

„Unutar naše udruge dugo se govorilo o potrebi izrade novog Statuta za Hrvatski autoklub. Puno je truda, vremena i rada uloženo u njegovu izradu tijekom proteklih godinu dana“ kazao je Predsjednik Hrvatskog autokluba g. Slavko Tušek.

Zahvalivši članovima Skupštine i sudionicima javne rasprave, Predsjednik Tušek zaključio je: „postupak usvajanja novog Statuta bio je dug, transparentan i demokratski. U javnoj raspravi sudjelovalo je puno udruženih autoklubova koji su iskoristili mogućnost i dali svoj doprinos zajedničkoj boljoj budućnosti.“

Među novinama koje stupaju na snagu novim Statutom ističu se čvršća povezanost Hrvatskog autokluba i udruženih autoklubova u realizaciji zajedničkih aktivnosti – posebice u području članstva, pružanja tehničke pomoći i preventivno-edukativnom radu na povećanju sigurnosti cestovnog prometa. Osim toga jasnije su definirani uvjeti za stjecanje ustrojbenog statusa temeljnog ili lokalnog autokluba te postupak pridruživanja, kao i procedure izbora tijela upravljanja.

Statut Hrvatskog autokluba temeljni je dokument udruge i osnova njenog djelovanja. Skupština udruge donijela je Statut u ožujku 1998., sa izmjenama i dopunama 2001., 2004. i 2009. godine.

Među ciljevima Strateškog plana dugoročnog razvoja Hrvatskog autokluba (2010.-2014.), usvojenog u proljeće 2010. predviđeno je donošenje novog Statuta, radi odgovaranja na sve složenije potrebe članova i sudionika u prometu, odgovora na izazove u okruženju, unaprjeđenja djelatnosti udruge, djelovanja u području cestovne sigurnosti te snažnog rasta i razvoja udruge.

Hrvatski autoklub Hrvatski autoklub

Proces izmjene Statuta otpočeo je u srpnju 2012. na prvoj sjednici Upravnog odbora formiranjem Radne skupine, sa zadatkom izrade prijedloga novog Statuta. Utvrđeno je kako će se u izradi novog Statuta voditi računa o postojećim odredbama Statuta, Zakonu o Hrvatskom autoklubu i novom Zakonu o udrugama.

Upravni odbor Hrvatskog autokluba sredinom ožujka 2013. razmatrao je prijedlog nacrta novog Statuta koji mu je dostavila Radna skupina te ga uputio na javnu raspravu tijelima upravljanja udruženih autoklubova. U javnoj raspravi, koja je potrajala do konca travnja, sudjelovalo je 26 autoklubova (17 temeljnih i devet lokalnih) i predstavnika neposrednih članova.

Upravni odbor Hrvatskog autokluba na dvije sjednice, u lipnju i srpnju, razmotrio je sve pristigle prijedloge i sugestije, utvrdio konačni prijedlog te sazvao tematsku sjednicu Skupštine na kojoj je novi Statut i usvojen.