HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosportHrvatski auto karting savez – zlatne kacige za Krainca, Šebalja i Sigurnjaka!

Hrvatski auto karting savez – zlatne kacige za Krainca, Šebalja i Sigurnjaka!


Hrvatski auto i karting savez svečanošću dodjele priznanja u hotelu Olympia u Vodicama zaključio je uspješnu i izuzetno bogatu prošlogodišnju natjecateljsku sezonu u automobilizmu i kartingu.

Dodijeljeno je 360 različitih priznanja što za neposredne rezultate ostvarene na stazama što kao posebna priznanja proistekla po pravilnicima domaćeg auto i karting sporta. U pojedinačnoj konkurenciji za prvo, drugo ili treće mjesto brojnih klasa ili grupa, odnosno ukupnog poretka nagrađeno je 169 pojedinaca iz 47 klubova.

Najuspješnijim automobilistom sezone 2012. proglašen je Riječanin Siniša Krainc, član AKK Šibenik, dok je istom titulom za uspjehe na međunarodnoj sceni nagrađen Tomislav Muhvić ( AKK Petar Klepac Gerovo). Riječanka Helena Božičević (AK RI autosport) najuspješnija je vozačica, a Bojan Tomić (AK Klek Ogulin) najuspješniji junior. U kartingu su dijeljena tri priznanja – Filip Romić (AMKK Cobra Virovitica) najbolji je senior, Damian Sekulić (Cobra) junior, a Max Herendić (KK 1 Zagreb) početnik – „rookie“.

Najviše priznanje HAKS-a „Zlatni trofej“ dodjeljuje se u dva oblika za tri uzastopna ili pet sa prekidima naslova prvaka Hrvatske. Tako su Zlatne kacige  dobili Siniša Krainc  prvak na brdskim stazama, Juraj Šebalj (AK Sveta Nedjelja) prvak u rallyu i Mladen Sigurnjak ( AK Matulji racing) kao prvak na brdu u kategoriji povijesnih vozila. Zlatni volan pripao je u autoslalomu Dejanu Kopajtiću ( AK Rijeka), a u ocjenskim vožnjama Antunu Laušinu (SAK Samobor ). Trojica hrvatskih automobilista istakli su se i u međunarodnom prvenstvu pa je tako Inter trofej HAKS-a dodijeljen Siniši Kraincu, Juraju Šebalju i njegovu suvozaču Toniju Klincu za trogodišnju uzastopnu vladavinu stazama u okviru MRPH. Zagrebački Karting klub „1“ trostruki je ekipni prvak Hrvatske u kartingu za što mu je pripala Zlatna plaketa HAKS-a.

Odlukom Odbora za auto športove proglašeni su i najuspješniji organizatori  u 2012. Na brdskim stazama to je AK Rijeka, u rallyu i ocjensko-spretnosnim vožnjama zagrebački AK Delta Sport, u autocrosu matuljski AK Svigo, u autoslalomu AK Delta Zagreb i u kronometar vožnjama AK Skok racing iz Brtonigle.

HAKS proglašenje pobjednika 2012 02

Na završnoj svečanosti dodijeljeno je i nekoliko posebnih priznanja i to Mati Rimcu (Zanatlija) za postignute i priznate svjetske rekorde od strane FIA, Sanjinu Paro (Buzet) za osobito zalaganje u sudačkim zadacima, vozačima Tomislavu Muhviću (P.Klepac), Mariu Jurišiću (RI autosport), Zlatku Brozoviću (Zanatlija) i Laszlu Szasu (Dubrovnik racing) za postignute rezultate na međunarodnim natjecanjima, a za uspješne nastupe u europskim kupovima nagrađeni su mladi hrvatski automobilisti Kristijan Habulin (KK 1), Nikola Belohradski (Zanatlija) i Ivan Pulić (Dubrovnik racing). Za organizaciju europskih prvenstva u Hrvatskoj nagrađeni su AMK Buzet (brdo) i AK MRC Sport Rijeka (rally), dok su Fair play za 2012. zaslužila posada Juraj Šebalj i Toni Klinc za pothvat pomoći zapaljenom automobilu Slovenca Turka na Croatia rallyu. Za doprinos u razvoju auto sporta i postignutim uspjesima tijekom dva desetljeća usješnog djelovanja priznanjem je nagrađen Autoklub Dubrovnik racing koji je i ove godine u Vodicama bio najnagrađivaniji klub sa čak 29 predstavnika i jedini sa dva ekipna naslova prvaka na kružnim i brdskim stazama.

U kartingu su troje nagrađenih posebnim priznanjima OKŠ-a i to suci Anđelko Ribić (Cobra Virovitica) i Anita Lacković (Chrono Sport Zagreb), te mladi vozač Martin Kodrić (KK 1) za rezultate na međunarodnoj karting sceni.

Predsjednik HAKS-a Matko Bolanča na kraju svečanosti zahvalio se plaketama i Hrvatskom olimpijskom odboru, Hrvatskom autoklubu i RedBullu. Boravak u Vodicama dva stručna odbora za auto sport i karting iskoristili su za radne sastanke definirajući i kalendar za 2013. U kojem će se naći 45 natjecanja na području Hrvatske, ali i izvan granica. Novu automobilističku sezonu  22. ožujka otvara Rally Kumrovec, a prva karting utrka je 28. travnja.

Tekst i foto: Miroslav Krpan, RIautosport